Analytics

Bu Blogda Ara

22 Kasım 2012 Perşembe

Yeni 2013 Audi A3 Sportback sürüş izlenimi!


Yeni Audi A3 Sportback: Ailenin reisi geldi!
Mercedes Benz A serisi ve BMW 1 serisinden sonra Volvo V40’ın da dahil olarak kızıştırdığı Premium kompakt hatchback sınıfının akla ilk gelen modeli Audi A3, beş kapılı versiyonuna kavuştu. İlk olarak üç kapılı olarak tanıtılan yeni A3 beş aylık bir aradan sonra beş kapılı olarak‘Sportback’ isim eki ile yüzünü gösterdi.  Rakiplerine oranla daha tecrübeli bir model olan Audi A3 Sportback, ilk iki neslinde yakaladığı başarı ile Mercedes Benz ve BMW haricinde Volvo’yu da kıskandırdı ve V40 adında yeni bir rakibi daha doğdu.  Bundan sonra  Audi A3 bu segmentte hiç olmadığı kadar iyi hazırlanmış rakiplerle boğuşmak zorunda ama onun kendisine güveni tam. Rekabet ettiği modellerde şu anda sunulmayan 1.6 litre dizel motor ve otomatik şanzıman kombinasyonuna sahip olan A3, bunun haricinde silindir kapatma teknolojisine sahip tasarruflu benzinli motoru ve zengin multimedya sistemi ile rakiplerinin korkulu rüyası olmaya devam edecek. Selim Erkek / Monaco


Yeni Audi A3 Sportback daha elit görünüyor!
Birbirine benzeyen Audi’lere bir yenisi daha eklendi.  Marka yüzü korunarak yapılan ufak değişikliklerle yeni A3 ortaya çıkarılmış. Aracın en çok dikkat çeken yönü hiç şüphesiz ön farları. Audi’nin uzmanlık alanı olarak nitelendirebileceğimiz LED teknolojisini ileri boyutta taşıyan farlar, büyük ağabeyleri A5 ve A6 ile benzer bir yapıda. Audi A3’de artık tamamen LED’lerle şekillendirilmiş ön far grubu tercih edilebiliyor.  Aracın arka tasarımında da yine en dikkat çekici kısım LED stop lambaları oluyor. Özellikle geceleri LED lambaların görsel bir şov yaptığını söyleyebilirim. Boyutlarındaki büyüme birkaç cm ile sınırlı olsa da yeni A3 Sportback’in eskisinden daha iri göründüğünü söyleyebilirim, opsiyonel sunulan tavan çıtaları ile sportif bir stationwagon otomobile de benzemiyor değil!
Volkswagen grubunun yeni geliştirdiği MQB platformunu kullanan ilk otomobil olan yeni A3, VW Golf ile aynı platformu paylaşıyor.  Süpermini modellerden büyük aile araçlarına kadar pek çok yeni modelde kullanılacak bu değişken platformla beraber A3’ün aks aralığı 58 mm daha uzadı ve model daha fazla yaşam alanı sunan bir hale getirildi.
 
İç mekan kalitesi konuşulmaya devam edecek
Audi A3 iç mekan kalitesi ile hep ön planda olan hatta örnek olarak gösterilen bir modeldi. Yeni jenerasyon bu konuda kendisini daha da geliştirdi. Artan malzeme kalitesi ve mükemmel işçilik birleşince A3’ün iç mekanı kusursuz bir atmosfer sunmayı başarıyor. Geniş ve ferah iç mekan Audi A3’ün en büyü kozlarından. Sunulan yaşam alanı BMW 1 serisi ve Mercedes Benz A serisinden daha büyük boyutlarda. Ön koltukta yolculuk edenler bunu çok fark edemeyecek olsa da arka koltukta seyahat edecekler Audi A3’ü saydığım araçlara tercih edecektir. Yeni A3’ün 380 litrelik bagaj alanı koltuklar yatırıldığında 1220 litreye kadar çıkarılabiliyor.
Yeni Audi A3 ile Facebook ve Twitter’a bağlı kalın!
Audi A3 Sportback tamamen yeniden tasarlanmış bir multimedya ekranına sahip. Bir tuş ile ortaya çıkan ekran, navigasyon özelliğinin yanı sıra internete bağlantı imkanı da sunuyor. Sistemin üzerinde yüklü olan Twitter ve Facebook uygulamaları ile sosyal ağlardan bir an bile kopmadan yolculuk edebiliyorsunuz. Yolculuk ederken gönderi okumanın tehlikeli olduğunu düşünüyorsanız Audi bunu da düşünmüş. Yeni Audi A3 bu gönderileri ve diğer tüm yazılı metinleri size sesli olarak okuyabiliyor!  Hava durumu haberler gibi bilgileri de alabileceğiniz yeni nesil MMI son derece kullanıcı dostu bir arayüze sahip.
 Kumanda düğmesinin üst tarafı tıpkı mouse pad gibi bir görev yapıyor. Buraya elinizle harfleri çizebilirsiniz veya mause gibi yönlendirme yapabilirsiniz. MMI ekranının altında ise büyük hava girişlerini görüyoruz. Bu girişlerin bu kadar büyük olabilmesinin ve bu kısmın bu kadar sade görünmesinin nedeni, A3’de ses sisteminin MMI’dan ayrı bir biriminin olmaması. Zaten gerek de yok çünkü MMI herşeyi rahatlıkla yapabilecek kapasitede bir sistem. Ses sisteminin çok kullanılan ses açıp kapama tuşu ise MMI kontrol elemanının hemen sağına yerleştirilmiş. 
Fotoğrafını çekin Audi A3 sizi oraya götürsün!
Yeni MMI’ın en büyük özelliği internet bağlantısını çok verimli şekilde kullanabiliyor olması. Audi A3 Sportback sahipleri navigasyon haritası olarak Google haritalarını kullanabiliyor. Bu harita gerçek uydu görüntüleri sunmasıyla diğer haritalardan ayrılıyor. Navigasyon sistemi 3G bağlantı üzerinden yol durumu hakkında bilgi alıp yolda bir sıkışıklık veya problem olduğunda sizi uyarıyor ve isterseniz yeni bir rota çizebiliyor. Sistemin en dikkat çekici noktası ise akıllı telefonunuz ile fotoğrafını çektiğiniz bir lokasyona sizi götürebilmesi. Yeni nesil cep telefonlarının GPS modülü aracılığı ile fotoğraf dosyası içine lokasyon bilgisi işleyebilmesi Audi mühendislerinin aklına bu parlak fikri getirmiş. Basit bir sistem ama çok etkileyici olduğu kesin!

Hafifleyen Audi A3 Sportback eskisinden daha ekonomik!
Ingolstadt’lı üretici A3’ün daha ekonomik olması için daha hafif olmasının şart olduğunu çok iyi biliyor ve yaptığı çalışmalar sonucunda A3 Sportback’i 90 kg’ye kadar hafifletmeyi başarmış. Yüksek dayanımlı çelik kullanımı ile 18 kg hafifleyen A3’ün kaputunda ve çamurluklarında alüminyum kullanılmasıyla 9 kg civarında ağırlık tasarrufu sağlanmış. Diğer gövde ve iç mekan parçalarını da elden geçiren Alman üretici, motorlarında yaptığı değişikliklerle de önemli ağırlık tasarrufu elde etmiş. 
 
Aracın tasarımında yapılan aerodinamik iyileştirmeler sayesinde A3’ün rüzgar direnç katsayısı yüzde 12 oranında düşürülerek 0.30 cd olmuş. Audi mühendisleri hava akışının motor bölümündeki güzergahını optimize etmek için de çok çaba sarf etmişler.
Daha ekonomik bir araç için Audi mühendisleri sadece hafifletme ile yetinmediler tabi ki!
 
Silindir kapatma teknolojisi ile farklılık yaratacak!
Audi A3 Sportback satışlarının neredeyse tamamını 1.2 ve 1.4 litre TFSI benzinli motorlar ve 1.6 litrelik TDI dizel motor oluşturacaktır. 1.6 litrelik dizel motorlu seçeneğinde 3,8 lt/100 km ortalama yakıt tüketimine imza atan Audi A3, 1.2 TFSI benzinli motorla da 4,9 lt/100 km ortalama yakıt tüketimi yakalayabiliyor.
Yeni jenerasyonda sunulan motor seçeneklerinden en dikkat çekici olanı ise 1.4 TFSI benzinli motorun 140 hp güç üreten versiyonu. Silindir kapatma teknolojisi ‘Cylinder on Demand’  sayesinde ivmelenmenin aşırı olmadığı anlarda motor dört silindirli moddan iki silindirli moda geçiyor. Kam milinde meydana gelen kayma ile 2 ve 3 numaralı silindirler devre dışı kalıyor ve araç iki silindirin yardımı ile yoluna devam ediyor. Sürücüye hiç hissettirilmeden yapılan bu geçiş anlarında bilgi ekranında uyarı yazısı çıkıyor ve aracın o anlarda en ekonomik şekilde yol aldığını anlayabiliyorsunuz. Yüzde 20’ye varan oranda tasarruf yapmanızı sağlayan bu seçenek performansa ihtiyaç duyduğunuzda da yüksek gücü ve erken üretilen torku sayesinde yüzünüzü güldürüyor.
Audi A3 1.4 140 hp gücündeki motoru ile 8,4 saniyede 100 km/s hıza ulaşırken 4,7 lt/100 km ortalama tüketim verisi sunuyor.
 
Yumuşak sürüş karakteri ile çok konforlu
Audi A3 Sportback’i Fransa ve Monaco’da kullanma fırsatı yakaladık. İlk rotamız boyunca yumuşak sürüş karakteri ile bize konforunu hissettiren yeni A3 Sportback, virajlarla dolu ikinci rotamızda ise yol tutuş hünerlerini sergiledi. A3’ün sertliği arttırılmış gövdesi aracı zorladığımız yerlerde bile esneme yapmıyor.  Selefi de gayet iyi yol tutan bir araçtı ama yeni nesilde ön aksın daha hafif yapıdaki kompozit malzemelerden imal edilmiş olması burun kontrolünü iyileştirmiş. Direksiyon artık daha tepkili ve geri bildirimleri çok başarılı. Yeni A3’de sürüş karakterinize göre sürüş modlarından birini seçebiliyorsunuz. Dynamic modda keskinleşen sürüş tepkileri, comfort modda yerini daha ağırbaşlı ve yumuşak bir sürüşe bırakıyor. Bu moda aldığımız A3’ün eskisinden daha konforlu olduğunu söyleyebilirim. Aracın süspansiyon sistemleri darbeleri iyi bir şekilde emerek içeriye minimum şekilde sarsıntı aktarıyor. 

 
Tercih etmek için çok neden bulabilirsiniz!
Rakiplerinden Mercedes Benz A serisi tasarımıyla, BMW 1 serisi sürüş özellikleriyle ve Volvo V40 güvenlik donanımlarıyla ön plana çıkıyorken Audi A3 bu disiplinlerin hepsine yeterince hakim bir otomobil olarak dikkat çekiyor. Yenilenen Audi A3 Sportback rakiplerine oranla daha muhafazakar bir çizgide görünüyor olsa da detaylara inildiğinde araçta büyük gelişmelerin olduğunu görüyoruz.
Bu segmnetteki otomobillerin hepsi çok iyi ancak unutmayın Audi A3 bu sınıfta uzun bir süredir var ve rakiplerinden çok daha tecrübeli.
Premium kompakt hatchback sınıfında önceliği kullanışlılık olan müşteriler A3’ün parlak geçmişini de göz önünde bulundurarak yeni A3 Sportback’i gönül rahatlığıyla tercih edebilirler. A3 her konuda en iyi değil ama her konuda yeterince iyi. Selim Erkek / Monaco


 







  

10 yorum:

  1. Selim bey sizce golf 7 ile arasında anlamlı bir fark varmı aradaki fiyat farkına değermi? yorumlarınız için şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. elinize sağlık Selim Bey, çok güzel bir inceleme olmuş.A3 Sportback in ülkemize ne zaman geleceğini biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
  3. Selamlar, Golf 7 ile arasındaki en büyük fark Audi'nin marka imajı. Bir de kısa süreli kullanım boyunca A3 bana daha sessiz gibi geldi. Bunun dışında A3'ün MMI sistemi Golf'deki sistemden daha gelişmiş.

    Emre Bey, A3 Sportback sanıyorum Mayıs ayında ülkemizde satılmaya başlanacak. Saygılar...

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim kendi adıma bir audi a3 kullanıcısı olarak. Fakat aracımı satım 0 almak istiyorum ama bu seferde maddi durum devreye giriyor... Bu durumda da golf 7 daha ağır basıyor... Hele ki 140 beygirlik benzinli motorun bize sunduğu avantajlar şu anda dünyada yok... Benzinli araçları da dizel araçlar gibi az yakmaya başladı. Ama esas sorum şu 2004 model tek kapılı audi a3'üm var.. Yeni bir golf aldığımda eski aracımı özler miyim? Teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil
  5. gerçekten güzel araba olmuş..a3 sportback 1,4 140 bg s-line s-tronic versiyonunu tahmini ne kadara alabilirim?

    YanıtlaSil
  6. abdullah hacıhasanoğlu12 Ocak 2013 16:43

    selim bey yazılarınızı beğenerek takip ediyorum. 2009 model audi s3 kullanıyorum. yeni audi s3'ü merak ediyorum. s3 sportback ne zaman geleceği ve teknik bilgilerini verirseniz memnun olurum.tahmininiz fiyatı ne olur.teşekkürler.iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  7. Benim de almayi dusundugum guzel bie araba a3. Yazi da sorularimin cevaplarini vermesi acisindan guzwl olmus. Tesekkurler

    YanıtlaSil
  8. Bir audi kullanıcısının a3 ten sonra golf7 kullanmasında hiç bir problem olmaz. Dikkatli bakıldıgında zaten ikisininde artı ve eksi yönleri illaki vardır.
    Golf audi donanımı ve kalitesinden hiç bir farkı olmayan bir araç. Sadece marka ve dizayn farklı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. golf 7 nin plastik konsoluyla a3 ün konsolunun aynı olduğunumu söylüyosunuz :D

      Sil
  9. Selim bey,yol tutuş , konfor,performans kısaca aracın tüm özelliklerini ele aldığımızda audi a3 mu ( 1.4 tfs ) yoksa bmw 1.18 i mı makul geliyor ?

    YanıtlaSil