Analytics

Bu Blogda Ara

22 Ağustos 2012 Çarşamba

Peugeot 208 dev foto galeri ve ilk test sürüşü

Peugeot 208'in ilk sürüş izlenimleri yakında bu sayfada olacak. Şimdilik araçla ilgili bilgileri ve detay fotoğrafları bulabilirsiniz.



Yeni Peugeot 208, Peugeot Markası için Yeniden Doğuş’u ifade ediyor. Kompakt, çevik ve performanslı 208, çağının önüne geçiyor. Kullanıcıya yaşam kolaylığı sağlayan ergonomisi ve tasarımı daha fazla modernliğe kapı açıyor. Peugeot’nun her açıdan ilham aldığı yeniden doğuş kavramını somutlaştıran 208, arzuları açığa çıkarıyor ve duyguları harekete geçiriyor. Markanın yeni tasarım kodlarını somutlaştıran Yeni Peugeot 208, 3 kapılı ve 5 kapılı olmak üzere iki farklı gövde tipi ile Eylül ayında Türkiye pazarına sunuluyor.

Sürüş deneyiminde, mimaride, tasarımda, ergonomide ve çevreye saygıda yeniden doğuşu simgeleyen Yeni Peugeot 208, B segmenti Hatchback modeller arasında podyuma çıkmayı hedefliyor.
Peugeot 208 ile farklı bir sürüş deneyimi yaşanıyor. Bunu elde edebilmek için Peugeot uzmanları aracın iç mekanını tamamen yeniden yaratma cesaretini gösterdiler. Tümümen yeniden tasarlanmış olan sürüş konumu hiçbir araçta bulunmayacak hisler sunuyor. Küçük direksiyon simidi ve göz hizasındaki gösterge paneli ile birlikte 208’in kullanımı daha rahat, daha sezgisel dolayısıyla daha güvenli.
Ayrıca ön panelde konumlandırılan dokunmatik ekran ile sürücü farklı fonksiyonlara kolaylıkla erişebiliyor. Fonksiyonların tamamının dokunmatik ekran üzerinden akıllı telefonlardaki gibi kontrol edilebilmesi 208’i çağdaş kılıyor, araç ve sürücü arasında yepyeni bir doğul ilişki yaratıyor. Radyo fonksiyonlarının grafiksel olarak gösterilmesi, USB bağlantısı ve Audio Streaming özelliği ile müzik aktarımı, Bluetooth telefon kiti ve iPod/iPhone entegrasyonu dokunmatik ekran aracılığı ile sunuluyor.
Araçlarının her biri için yakıt tüketimini ve egzoz emisyonlarını azaltmak amacıyla tüm bilgi birikimini kullanan Peugeot, Yeni Peugeot 208 ile yakıt tüketimini ve CO2 emisyonlarını kontrol altına alan yeni nesil 3 silindirli benzinli motor teknolojisini lanse ediyor.

MİMARİDE YENİDEN DOĞUŞ
Beklentilerinde derin değişimler yaşayan, çeşitli müşteri kitlelerini kendine çekebilecek ve bir araya getirebilecek bir araç yaratmak için, artık basit yenilemeler yeterli olmuyor. Peugeot 208 projesi, en başından itibaren, Peugeot’nun daha önce hiç uygulamadığı derecede iddialı bir şartnameye sahip oldu. Amaç, gerçekten segmentinde çağ atlatacak bir araç üretmek oldu.
Peugeot, 205, 206 ve 207 gibi yıldız modellerin başarılı olmalarını sağlayan özellikleri yeniden keşfetmek, onları “yeniden yaratmak” amacıyla bazı prensipleri ters yüz ederek Peugeot 208’i yarattı.
Böylece, bir Peugeot modelinin CO2 performansında yeni bir aşamaya erişildi: Hafifletme, aerodinamiğin iyileştirilmesi, yeni nesil 3 silindirli benzinli motorlar… e-HDi motorlar gibi, yeni nesil üç silindirli motorlar da Grubun bu alandaki bilgi birikimi ve teknolojik yeniliklerinden yararlanılarak geliştirildi. Tüm bu değişimler, gam girişi benzinli motorda 207’ye göre 46 g/km’lik bir azalmaya, ortalama olarak ta 34 g/km’lik bir azalmaya olanak verdi.
Tamamen yeniden tasarlanmış bir sürücü bölümüne sahip olan 208, sürücü ve yolcularının günlük yaşamlarına büyük bir değişim getiriyor.
ŞARTNAME
En başından itibaren 208 projesini yapılandıran teknik seçimler, hem kompakt, hem hafif, hem de ferah ve aerodinamik bir araç geliştirmek amacıyla özellikle etkin bir “mimari verim” elde etmek için PSA Grubu’nun 1. platformu bazında yönlendirildi.
«207’ye kıyasla, dışarıdan daha küçük, içeriden ise daha büyük bir otomobil olsun istiyorduk » Christophe Clochard, 208 Araç Sentezi Sorumlusu

KOMPAKTLIK VE HAFİFLİK
Azaltılmış ön çıkıntı (207’ye göre – 6 cm) ve daha kısa arka çıkıntı (- 1 cm), daha iyi stil oranları, çeviklik ve günlük yaşamda pratiklik (park manevrası …) sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda otomobilin ağırlığının azalmasına da katkıda bulunuyor.
Aracın ağırlığının azami oranda azaltılması için, yakıt tüketimi kontrolü, pasif güvenlik ve otomobilin dinamik performansları lehine, sonuçta “yararlı döngü” oluşturmak amacıyla gerçek bir “ fazla ağırlık avcılığı” paralel olarak sürdürüldü. Tasarlanan her unsur, kullanılan her teknik, aracın her parçası, bu yönde ve otomobil üzerinde çalışan tüm meslek grupları tarafından yeniden düşünüldü: Önde alüminyum darbe emici, ön beşik boyutları, tavan lazer kaynağı, THLE ve UHLE (Çok yüksek elastik limitli ve ultra yüksek elastik limitli) sacların geniş ölçüde kullanımı, kaynakta motor ses yalıtımı, vs. Sonuçta, 208, aynı 1,4 HDi motoruna sahip 207’ye göre 110 kg, benzer güçteki benzinli versiyona göre de 173 kg’a kadar hafifledi; kısacası, 208’in ekonomik ömrüne 975 kilogramlık bir ağırlık ile başlamasını sağlayan bir başarı elde edildi.


CÖMERT İÇ MEKAN
207 ile karşılaştırıldığında aynı dingil mesafesi, önde daha kompakt koltuk sırtlığının benimsenmesi ve tasarımın genel olarak optimize edilmesi yolcular için belirgin şekilde daha cömert bir arka iç mekân genişliği (zaten iyi durumda olan 207’ye göre + 5 cm diz mesafesi) ile aynı zamanda büyüyen bir bagaja izin veriyor. Bagaj hacmi tablet altı 311 l (VDA standardına göre 285 dm3) ve arka koltuklar katlandığında 1152 l’ye kadar (VDA standardına göre 1076 dm3) yükseliyor.
Arka koltuk sırtlıkları tek bir hareketle kolayca katlandığından bu son konfigürasyonun kolayca elde ediliyor.
OPTİMİZE EDİLMİŞ BİR AERODINAMİK
208’in boyutları, özellikle genişliği (-2 cm) ve yüksekliği (207’ye göre -1 cm), özenle çalışılmış hacimleri, aracın bölümlerinin her birine gösterilen itina (kasa altı ekranlar, bazı versiyonlar için rüzgâr siperi…)… aerodinamiğinin en üst düzeye çıkarılmasına izin veriyor. 208’in iyi versiyonları böylelikle onu sınıfının en iyi değerleri arasında konumlandıran ve ayrıca yakıt tüketimlerini ve CO2 emisyonlarını olumlu etkileyen 0,61’lik bir SCx (0,29’luk Cx) sergiliyor.

TASARIMDA YENİDEN DOĞUŞ
Peugeot 208, markanın yeni tasarım kodlarını somutlaştırıyor. Güçlü radyatör ızgarası tasarımı, LED gündüz farları, bumerang şeklindeki stop lambaları ve bütün detayları bu tasarım kodlarıyla uyumlu olacak şekilde tasarlandı. Aracın kaslı, atletik ve geniş hacimle sofistike tarzı, markayı canlılık çağrışımı yapan yeni bir modernliğe taşıyor.
YENİLENMİŞ ESTETİK KODLAR
« Çevik, göz alıcı, atletik, sezgisel, enerji konsantresi, çağ atlama »… Yeni Peugeot 208’in şartnamesinde yer alan bu sözcüklere tasarımcılar tüm anlam ve uyumu vermeyi, aracı esinlenme kaynağı hacimlerden hareketle şekillendirmeyi başardılar. Kompakt bir siluetten başlayarak, azaltılmış dingil çıkıntıları, kaput ile ön cam sütunları arasındaki akıcı bütünlük,… Marka’nın estetik kodları, temel özelliklerinde olduğu gibi her detay bazında yeniden tanımlandı.
ÇOK KARİZMATİK BİR ÖN YÜZ
Gerçek genetik imza olan ön yüz, Marka’nın özellikle karizmatik yeni karakterini ortaya çıkarıyor. Özellikle, hem gece hem de gündüz farlarının bakışını pekiştiren LED’ler ve gündüz farları (versiyonlara göre) 208’in aslan bakışını daha modern, zengin ve rafine gösteriyor. Sis farlarının çerçevesine uygulanan işlemde olduğu gibi, aynı özen her bölümde kendini gösteriyor.
Radyatör ızgarası ise gerçek bir heykel gibi şekillendirildi. Her bir bölümü hassas şekilde işlenmiş krom çerçevesi ile gerçekten de karoseriden ayrı ve havada asılıymış gibi görünüyor. Izgara içinde, dolu ve teknolojik bir kafes yapı veya parlak şeritler, aracın modern ve zengin görünüşünü güçlendiriyor. Orijinal çizimi ile çevre konusundaki etkinliğini ifade etmeyi başarıyor: Nitekim, hava girişinin ideal büyüklüğü yakıt tüketimlerinin optimizasyonunu çağrıştırıyor.
Ön bölüm, sonuçta, hem güçlü ve hem de canlı, hem yumuşak hem de zarif, hem teknolojik ve hem de güler yüzlü, hem doğal hem de sofistike olarak ortaya çıkıyor.
TASARIMDAKİ GENEL UYUM
Otomobilin gövdesi rüzgar tarafından şekillendirilmişe benziyor. Izgaranın üst kısmına işlenen « PEUGEOT » yazısından itibaren başlayan gerçek bir omurga çizgisi kaputu boydan boya aşarak, ön camın üstünden geçiyor, tavanın merkezine izini bırakıp, hareketini arkaya ve bagajın açılış çizimine kadar sürdürüyor. Gerçek teknolojik mücevher gibi görünen arka stop lambaları ise, özellikle üç ışıklı pençe ile bir ışık imzasını içeriyor. Karoseri ile bütünleşmiş gibi görünen bumerang şeklindeki bu ışık zinciri teknik bir başarı oluşturuyor.
İKİ FARKLI KASA TİPİ
Kapartanın kaslı yan tarafları 3 ve 5 kapılı siluetler arasında belirgin şekilde farklılaştırılmış bir kimlik, bir duruş sunuyor. Stop bloğundan öne doğru giden bir “nervür” 5 kapılı gövdenin kapılarını boydan boya aşıyor. Üst gam versiyonlarda, camlar kendi sınıfında eşi olmayan şekilde tamamen krom çerçeveli. 3 kapılının profili ise (Ocak 2010’da tanıtılan ve kronolojik olarak 208’e paralel şekilde tasarlanan) konsept otomobil SR1’de olduğu gibi çok daha girintili çıkıntılı. 3 kapılı gövde üzerindeki bir başka ayrıntı ise şu : C sütununun şekli ve tasarımı, bir diğer efsanevi Peugeot olan 205’inkini çağrıştırıyor.
« 208’in gücü, tarzında yatıyor: Gerçek bir enerji yumağı. Aracın, zayıf bir uzlaşma değil, farklı kültürlerden bağımsız olarak insan ruhuna dokunan bir hit müzik parçası gibi herkesin beğenisini kazanma potansiyeli var. »
Gilles Vidal, Peugeot Tasarım Müdürü
ÖZEL KİŞİSELLEŞTİRME UNSURLARI
Peugeot 208 projesinde izlenen tasarım çalışmalarıyla eş zamanlı olarak, aynı ekipler bir kişiselleştirme gamı da tasarladı. Bu gam, dış unsurlarıyla olduğu kadar iç unsurlarıyla da alıcının kendine özel “eşsiz” bir 208 oluşturmasına izin veriyor.
Örneğin, aracı özel stikerler, alüminyum kapı eşikleri, dış dikiz aynaları yuvaları, vs. ile süslemek mümkün.
Bu unsurlar üç farklı dünyada sunuluyor : S Line Serisi, Street Line Serisi ve Graffic Line Serisi
Parlak lake siyah rengi kırmızı noktalarla birleştiren özgün tasarımlı spor tarzdaki S Line serisi, Peugeot Sport dünyasının yeniden doğuşunun temel eksenlerinden birini oluşturuyor. Karoseri kiti, geri aydınlatmalı ve “S” logolu kapı eşikleri, dış ve iç dikiz aynaları… gibi 50’den fazla özel aksamdan oluşan bu seri tavan ve dikiz aynaları üzerine yapıştırılacak stikerlarla da tamamlanabiliyor. Serinin damalı ya da şeritli özgün tarzı uluslararası düzeyde de hemen tanımlanabiliyor ve tanınıyor.
208’in kişiliğini daha da özgünleştirmek için, Street Line ve Graffic Line’a ait aksesuar sunumları ile de özel grafiksel ve modern tarzlar getirildi. 208’in dışındaki ve içindeki özel unsurlarıyla (tavan bandı , dikiz aynası giydirmeleri, paspaslar…) Street Line seçenekleri kahverengi ve gri renk alternatiflerinde sunulurken, Graffic Line aksesuarları ise şık bir siyah renk ile giydirildi.
ERGONOMİDE YENİDEN DOĞUŞ, SEZGİSEL VE BEKLENMEDİK
« 208 için arzu ettiğimiz nesil atlaması teknoloji ile ergonomi arasındaki benzersiz işbirliğinden besleniyor : Dış tasarım modernlik, coşku, çeviklik vaat ediyor,… yenilenen iç mekân beklenmeyen bir etki yaratarak bu kavramları somutlaştırıyor. »
« Projenin başından itibaren, Marka’nın en çok satılan modeli olmaya aday bir araçta sürücü bölümünün tamamen yenilenmesine karar vermek büyük bir riski göze almak demekti. Biz, 208’de bunu gerçekleştirerek hep birlikte olağanüstü bir cesaret gösterisinde bulunduk.»
Jérôme Micheron, 208 Marka Proje sorumlusu
Yeni Peugeot 208’in iç mekanı dış tasarımının vaat ettiği yenilikçiliği daha da artırıyor. Yalın, akıcı ve kesinlikle çağdaş. Bu dizayn kodları sayeside cömert iç boyutlara ulaşılıyor ve rahatlık duygusu artıyor.

TAMAMEN YENİLENEN SÜRÜCÜ KABİNİ
Bazen değiştirilemez gibi görünen unsurlar vardır. Bir otomobilde 4 tekerlek, bir direksiyon vardır ve direksiyon simidinin arasından gösterge paneli yer alır. Otomobilin tarihi, teknik gelişimler, alışkanlıklar,… bu fiili durumu oluşturmuştur.
Ve bir gün bir fikir doğdu.
Ya manevra kabiliyetini kolaylaştırmak ve sürüş keyfini artırmak için direksiyonun çapı azaltılsaydı? Veya gösterge paneli üzerindeki bilgilerinin okunmasını kolaylaştırmak, gözlerimizi yoldan ayırmadan konfor ve güvenliği artırmak için gösterge panelinin konumu yükseltilseydi?
Bu noktada, 208 gelişime maruz kalmıyor. Araç, sürüş rahatlığı, manevra kabiliyeti, direksiyon hakimiyetini artırmak için, insanın otomobiliyle daha yakın ilişki kurması, aracıyla bütünleşme duygusu yaşamasını sağlamak üzere, açık, doğal, yeni bir sürüş ergonomisi sunmak amacıyla yerleşmiş tasarım prensiplerini yıkıyor.
Her türlü yaşam koşullarında aracı deneyen çok sayıda kişi, otomobilin çevikliğinden memnun kaldı. Bazı sürücüler bu yeni tarzda canlı ve interaktif bir ortam gördüler, bazıları ise araçta daha sportif özellikler, daha hassas bir sürüş konumu ve bazı durumlarda artan sürüş kolaylığı ve direksiyon hassasiyeti buldular.
« İlk olarak 3008’de başlatılan sürüş verilerinin göz hizasında saydam bir ekran üzerinde yansıtıldığı « Head-Up display » sistemiyle bir yol açtık: Sistemin yararı genel kabul gördü ve başarısı gecikmedi.
208 bu alanda çok daha uzağa gidecek.
Küçük direksiyon simidi ve “yüksek gösterge paneli” fikrinin büyük potansiyeli vardı. İlk prototipleri test ettiğimizde, herkesin beğenisini kazandı, çünkü bu değişikliğin gerekçesi doğal, kolay ve açıkça görülüyordu… »
Marion David, 208 Ürün Proje şefi
«Bu yeni ortamda şimdiki ideal şeklini bulmak için direksiyon simidi üzerinde birçok deneme yaptık. Elde kolayca tutulur olması ve erişiminin kolay olması gerekiyordu. Uzmanlarımızla gerek ergonomi, gerekse sürüş özellikleri yönünden, farklı morfolojideki ve farklı milliyetteki deneklerle çok sayıda test gerçekleştirdik.»
Christophe Clochard, 208 Araç Sentez sorumlusu




DOKUNMATİK EKRAN : SEZGİSEL BAĞLANTI
Sürüş bölümünün yeni ergonomisi ile uyumlu bir şekilde, 208 müşterilerinin çoğunluğu (Active seviyesinden itibaren) 7 inçlik, renkli, büyük dokunmatik (800 x 480 çözünürlük) bir ekrana sahip olacaklar.
Ekran farklı işlevlere kolay erişim sağlıyor : Radyo, eller serbest Bluetooth kit, USB bağlantısı ve audio streaming yoluyla müzik dosyalarının okunması, iPod/iPhone entegrasyonu.
Ekran, çok göz alıcı bir şekilde ön plana çıkarmak isteyen tasarımcılar tarafından daha önde konumlandırılıyor. Ekran, en üst seviyede güvenlik ve konfor için ve ön panelin diğer unsurlarıyla uyumlu şekilde, el altında ve göz hizasında bulunuyor.
« 2008’den itibaren, 208 projesi, stil, iç ergonomi açısından zaten zengin ve fark yaratan bir içeriğe sahipti, … Fakat biz otomobili çağıyla daha da uyumlu hale getirmek ve bir Peugeot ile sürücüsü arasındaki bu güçlü, samimi ve sezgisel bağlantıyı güçlendirmek üzere müşterilerimize daha fazla bağlantı ve sezgisellik getirerek daha da ileri gitmek istedik. »
Jérôme Micheron, 208 Marka Proje sorumlusu





YALIN, ÇAĞDAŞ VE SEÇKİN BİR İÇ AMBİYANS
Saf ve sofistike bir tasarım
Yapısal olarak yeniden düşünülmüş olan ön panel tasarımcılar için görülmemiş bir ifade alanı sağladı.
Ön panelin çizimi, hem havai ve hem de grafiksel stil çizgilerini bir araya getiriyor. Her yerde algılanan kalite endişesi, takıntı şeklindeki detaylara özen, kedi gözü şeklindeki havalandırma kenarları, kapıların panolarından vites topuzlarına kadar dış stilin bazı bölümlerini hatırlatan birçok “boyut” unsuru (ızgara, tavan, bagajın kesiti…)… her şey düşünüldü ve yeniden düşünüldü.
Dokunmatik ekrandaki ses kumandalarının gruplandırılması ve ayrıca düğmelerin, kumandaların önemli oranda azaltılması ile sade ve modern bir tasarım lehine « insan-makine » arayüzünün basitleştirilmesi de sağlanıyor.
Ambiyansın ışığı, dekorlar … detaydaki özen
Kombinenin içi hassas mühendisliğe dayanan analog sayaçlarla çok teknolojik şekilde işlenmiş, hızın her zaman açıkça görünür olduğu dijital bir ekran ve bütüne sadelik ve şıklık getiren geri aydınlatmalarla tamamlanmış durumda.
Özellikle ekranlar için ağırlıklı olarak beyaz olan çok üst gam aydınlatma ve yine araçta gece “kuyruklu yıldız” (mavi tonlarında) etkisi yaratan panoramik cam tavanı çevreleyen mavimsi ışıklı diyotlar tasarımcıların dikkatli çalışmaları ile ortaya çıktı.
Dekorlar da aynı zamanda ambiyanslara ve gam seviyelerine göre çok geliştirildi ve uyarlandı. Önde siyah lake, kapı arkalarında siyah/mavi tonlarında veya koyu krom dekorlar, … her zaman çağdaş ve rafine bir ambiyansta kendini gösteren çoklu kişilikteki bir ürün.
Günlük hayatta pratik bir iç mekan
İç mekan, bardaklıklar, telefonunu bırakmak için alan olarak hizmet verebilecek vites kolu önünde bulunan derin bölüm veya cömert kapı cepleri gibi iyi düşünülmüş birçok saklama gözü ile günlük hayatta yönelik pratik kullanım alanları sunuyor.
Çalışılmış bir akustik
Bu ambiyans için aynı zamanda özellikle akustik ve titreşim konforu konularında çalışıldı. 508’de gerçekleştirilen çalışmalar sonrasında, gürültü kaynağında takip edilerek (motor şanzıman gruplarının akustik « kapsüllenmesi »), aracın kütlesinin azaltılmasına katılarak, kabin sessizliği 207’ye kıyasla önemli ölçüde iyileştirilmiş bulunuyor.
Sonuçta, iç mekanın atmosferi aracın geri kalanıyla uyum içinde : sade ve sofistike, teknolojik ve sezgisel, modern ve nitelikli.

ÇEVRE KONUSUNDA YENİDEN DOĞUŞ
PERFORMANSLI MOTOR ŞANZIMAN GRUPLARI
Ağırlık, aerodinamik, sürüşe çok düşük ve ultra-düşük mukavemetli lastikler ve elbette, Grubun motor seçeneği konusundaki bilgi birikimi ve teknolojik yenilik, 208 gamının bir Marka aracının CO2 performansında yeni bir aşamayı geçmesini sağlayan unsurlar. VTi ve THP benzinliler gibi yeni nesil 3 silindirli benzinli motorların gelişi ile sağlamlaşan HDi FAP dizel motor seçeneklerinin etkinliği, 207’nin lansman gamına kıyasla 208 gamının ortalama CO2 emisyonunun 34 g/km azalmasına katkıda bulunuyor.
Peugeot’nun motorlar konusundaki teknolojk inovasyonu, 208’in yeni bir etaptan geçmesini sağlıyor.
- Dizel 208 gamı :
- 1.4 l HDi FAP 50 kW (68 hp), 160 Nm, 5 ileri manuel vites kutusu; CO2 : 98 g/km,
- 1.4 l e-HDi FAP 50 kW (68 hp), 160 Nm, 5 ileri yarı otomatik vites kutusu, Stop & Start ; CO2 : 87 g/km,
- 1.6 l e-HDi FAP 68 kW (92 hp), 230 Nm, 6 ileri yarı otomatik robotize vites kutusu, Stop & Start ; CO2 : 98 g/km (1)
- Benzinli 208 gamı :
- 1.2 l VTi 60 kW (82 hp) ; 118 Nm, 5 ileri manuel vites kutusu ; 104 g/km
- 1.6 l VTi 88 kW (120 hp) ; 160 Nm, 4 kademeli otomatik vites kutusu : 154 g/km
- 1.6 l THP 115 kW (156 hp), 240/260 Nm(1), 6 ileri manuel vites kutusu ; CO2 : 135 g/km
(1) Overboost ile birlikte değer
YENİ NESİL 3 SİLİNDİRLİ MOTORLAR
Grubun downsizing stratejisinin yeni aşamasını oluşturan bu yeni motor nesli, “gam girişi” modellerde iyi bir performans seviyesini sunarken, yakıt tüketimi ve CO2 salımları konusunda gerçek bir çığır açıyor. 1,2 l VTi 104 g/km emisyon değerine sahip. Düşük yakıt tüketimi, düşük egzoz emisyonları ve yüksek performans verimli bir şekilde birleşiyor.
Modern 3 silindirliler
İlk kez 208’de kullanılan EB kodlu bu motorlar, iddialı bir şartname bazında tamamen Grup tarafından tasarlandı. 2008’den itibaren oluşturulan bu şartname ile CO2 emisyonlarının ve yakıt tüketiminin azaltılması, motorun kompaktlığı ve hafifliği ile aynı zamanda 50 kW/l’lik güç ile sağlanan iyi bir performans seviyesi hedeflenmişti.
Eşdeğer güçteki bir 4 silindirliye göre, 3 silindirli 1.2 l VTi’nin ağırlığı 21 kg azaltılırken, yakıt tüketimi ve CO2 emisyonları ise %25 düşürüldü.
Etkin teknolojiler
Sürtünme kayıpları bir motor tarafından tüketilen gücün yaklaşık beşte birini oluşturuyor. Dolayısıyla, sürtünmeler çok önemli bir geliştirme ekseni oluşturuyor. Böylece, EB motor bloklarında, sürtünmeler farklı teknolojilerin kullanımı sayesinde %25 azaltıldı :
- piston pimleri, segmentler ve biyeller üzerinde karbon kaplama ;
- aynı zamanda sessiz çalışmaya katkıda bulunan ve yaşam ömrü bir otomobilinkine eşit olan kartere entegre ıslak tip triger kayışı;
- kaydırılmış eksenli pistonlar.
Yanma işlemi, yanma odasının aerodinamiğinin iyileştirilmesi (emme boruları, piston başlıkları üzerinde yapılan çalışmalarla) ve ateşleme işleminin yüksek atık gaz oranlı çalışmaya (IGR) göre uyarlanması ile optimize edildi.
Alüminyum alaşımlı silindir kapağı, silindir başına 4 valf, çok noktalı endirekt enjeksiyon, emme ve egzoz fazlarında sürekli değişken distribüsyon sistemi (VVT) ile donatıldı.
Ayrıca, bu silindir kapağı kullanıldıktan sonra atılan kalıplı PMP prosesiyle üretiliyor. Charleville Fabrikası bu işlemi gerçekleştiren dünyadaki ender fabrikalardan biri. Bu üretim prosesi motorun parça sayısının ve hacminin azaltılmasına olanak veriyor; EB motorlarının egzoz manifoldu, soğutma çıkış modülü ve motor taşıyıcı braket silindir kapağına entegre olarak tasarlandı.
Bu 3 silindirli motorlarda, sürekli optimal basınçla çalışacak şekilde kontrol edilen değişken silindir hacimli yağ pompası gibi başka teknolojik yenilikler de kullanıldı. CO2 emisyonlarını azaltmak amacıyla hızlı ısınma sağlamak için, Split Cooling tipi soğutma sistemi kullanıldı. İlk çalıştırmada, silindir kapağı ve bloğu motor sıcaklığının daha hızlı artması için farklı devrelerde çalışıyor.
1.2 l VTi’de mükemmel akustik ve titreşim konforunu mükemmelleştirmek için kontra-dönüşlü bir balans mili bulunuyor.
3 silindirli bu yeni motor neslinin yeni mimari yapısı 208’in karma çevrimde 104 g/km CO2 emisyonu ve 100 kilometrede 4,5 litrelik yakıt tüketimi sergileyen tutumlu benzinli motorlarla sunulmasını sağladı. Endirekt enjeksiyonlu bu atmosferik motorlar, 1.2 l VTi tipinde6 000 devir/dakikada 60 kW (82 hp) maksimum güç ve 2 750 devir/dakikada 118 Nm’lik maksimum tork sağlıyor.
Bu yeni motor ailesi ile ilgili olarak alınan 52 patent, bu araçların tasarımında kullanılan endüstriyel ve teknolojik yetkinliklerin kanıtını oluşturuyor. Toplam 52 patentin 23 tanesi motor mimarisi ve çevre birimleri, 20 tanesi motor kontrolü ve 9 tanesi özel üretim proses ve araçları ile ilgili olarak tescil edildi.
Geleceğin standartlarına şimdiden uyum gösteren 3 silindirliler
2013 yılında , 208 gamı, CO2 emisyonları 95 g/km’ye düşürülmüş otomatik vitesli 1.2 l VTi STOP & START versiyonuyla tamamlanacak.
Sonrasında, üzerinde sürekli geliştirme yaklaşımı içinde, turbo ve direkt enjeksiyon gibi diğer geliştirmeler de devreye girecek. Gerçekten de, geliştirme süreçlerinin başından itibaren, bu motorlar Euro 6 başta olmak üzere gelecekteki standartlar çerçevesinde düşünüldü.
GENİŞ BİR e-HDi MOTOR YELPAZESİ
İlk kez 508 ve 308’de kullanılan yenilikçi yeni nesil mikro hibrid e-HDi STOP & START teknolojisi 208 ile şimdi geniş tüketici kitlelerine yaylıyor. Bu yenilik, HDi Euro 5 dizel motor ile STOP & START fonksiyonunu sağlayan bir alternatörün eşleştirilmesine dayanıyor. Yavaşlama fazında enerji geri kazanımı sağlayan bir alternatör kumanda sistemi (Volt Control) ile enerji stoklayan ve ilk çalıştırmada ilave enerji sağlayan bir hibrid akü (e-booster) ile desteklenen e-HDi sistemi aşağıdakileri sağlıyor :
- şehir içi trafikte tüketimin % 15’e kadar azaltılması;
- standart çevrim onaylı tüketimde CO2 emisyonlarının 5 g/km’ye kadar düşürülmesi;
- takviyeli marş bobinli STOP & START sistemine kıyasla % 40 daha hızlı (400 ms) yeniden çalıştırma;
- manuel vites kutusuyla 20 km/s’den itibaren motorun stop edilmesi (otomatik vites kutusu için 8 km/s);
- STOP & START sisteminin kullanım keyfinin artırılması (sessiz ve titreşimsiz çalışma).
Kullanılan ikinci nesil alternatör 2,2 kW’lik bir güce sahip ve 600 000’e kadar yeniden çalıştırma sağlıyor.
Bununla birlikte, STOP & START işlevi, arzu ettiği takdirde sürücü tarafından gösterge paneli üzerindeki bir buton vasıtası ile devreden çıkartılabiliyor.
208 ile, lansmanından itibaren beğeni kazanan bu teknoloji, günlük kullanımda daha yüksek yakıt tasarrufu ve sürüş keyfi sağlamak üzere şimdi maksimum sayıda müşteri için erişilebilir kılındı.
Motoru sessiz ve titreşimsiz olarak, neredeyse anında yeniden çalıştıran yüksek performanslı yeni nesil STOP & START sistemi, 208 modelinin CO2 emisyonları 87 ila 98 g/km olan dizel motorlarla sunulmasını sağlıyor.
ÇEVREYE SAYGILI TASARIMDA YENİ BİR AŞAMA
Çevreye saygılı tasarım 208’in öncü olması gereken diğer bir alan.
Araçta bulunan 170 kg’lik polimere (kauçuk dışı) % 25 oranında “yeşil malzemeler” eklenmesi ile (207’deki %7’ye karşın), 208 çevreye saygılı tasarım konusunda yeni bir aşamaya erişiyor. Araç özellikle tamamen geri dönüşümlü bir arka tampona sahipken, bugüne dek görünmeyen geri dönüşümlü radyatör çerçevesi ve vantilatörü için kullanılan bu malzemeler ile dünyada bir ilki oluşturuyor.
Bu tampon türü, tek başına yılda 1600 tonluk petrol tasarruf etmeyi sağlayacak.
Bu yeşil malzemeler, aynı zamanda aracın birçok parçasını oluşturuyor (çamurluk davlunbazları, arka tampon, ses emiciler, bagaj paspası, direksiyon, koltuklar, motor kapağı, hava filtresi, vs.).
YÜKSEK VERİM VE DÜŞÜK TÜKETİM
Peugeot 208 projesi tarafından izlenen çalışmaların tamamının özünü barındıran Düşük Tüketim hava girişlerinin optimizasyonu sayesinde aerodinamik bir performans gerçekleştiriyor (0,29’luk Cx): ızgara, arka rüzgarlık, floş jant kapakları, ultra düşük yuvarlanma dirençli lastikler veya kasa altı paneller. Böylelikle, 5 ileri vites kutusuna bağlı 1.4 l e-HDi FAP 50 kW (68 hp) ile, CO2 emisyonları kilometrede 87 gramla sınırlı; bu da karma kullanımda 100 kilometrede 3,4 litrelik bir tüketime karşılık geliyor.
Bu versiyon, iyi araştırılmış stil ve yapıya sahip mükemmel olarak entegre edilmiş özel parçalarla performansını ifade ediyor : saten Manhattan renkli ızgara, çubuk krom ızgara, siyah boyalı arka rüzgarlık, çift açılı jant kapakları.
SÜRÜŞ DENEYİMİNDE YENİDEN DOĞUŞ
208’in en önemli özelliği yepyeni bir sürüş deneyimi sunması. Farklı sürüş pozisyonu, alçak konumlandırılmış direksiyonu, göz hizasındaki gösterge paneli ve bunların yanında gövde yapısı, çevikliği artırırken diğer bir taraftan da sürüş kolaylığı sağlıyor.
« 208 ile, Peugeot bir ikonu yeniden yaratma olanaklarını kullanmayı başardı ».
Laurent Blanchet, Peugeot Ürün Gamı Müdürü
SÜRÜŞ ÖZELLİKLERİ: PEUGEOT’NUN BİLGİ BİRİKİMİ
Peugeot Markası, sürüş keyfi kavramını sürdürmek ve zenginleştirmek amacıyla, 208’i bugünün müşterileri beklentilerine adapte ederken, aracının yol tutuşu ile ilgili çok yüksek seviyede yeni bir sentez geliştirmek için tüm bilgi birikimini ortaya koydu.
Onu kendi sınıfında bir örnek yapma hedefi bu şekilde, konfordan da ödün vermeden 207’nin tanınan dayanıklılık ve dinamizmini koruma isteğini oluşturdu.
Mc Pherson ön takımı, şekil değiştirebilir traversli arka takımı, amortisörünün mükemmelliği ve markanın konuyla ilgili uzmanlarının geliştirmesinden faydalanan 208’in yol tutuşu, ayrıca dinamizm olduğu kadar konfor da kazanmak için kütlenin azaltılması çabalarından da faydalanıyor.
Bu sentez aynı zamanda müşteri beklentileri ile ilgili olarak otomobilin farklı motorlarının performansına da uyarlanıyor.
Böylelikle, 115 kW (156 hp) 208 1.6 l THP üzerinde, motorunun potansiyel performanslarına göre ön takımın sertlik ve yönlendirmelerini sağlamak amacıyla ön alt şasi takviye edilmiştir.
« Aracın kütlesinin hafifletilmesi ile sağlanan önemli bir geliştirme çalışması sayesinde, 207’nin ilgili yol tutuşundan hiçbir şey kaybetmeden otomobilin konforunu artırmayı başardık.»
Xavier Chiron, 208 yol tutuş sorumlusu
UYARLANMIŞ FREN SİSTEMİ, STANDART ESP
Fren sistemi motor performanslarına bağlı olarak boyutlandırıldı. 208’de 2 farklı boyutta fren diskleri kullanıldı: 266 x 22 mm ve 1.6 l THP 115 kW (156 hp) versiyon için 302 x 26 mm. Arkada, 249 x 9 mm.lik diskler veya 1.4 l HDi FAP ve 1.4 l e-HDi FAP benzinli 3 silindirli motorlarda 8 inçlik kampanalar bulunuyor.
ASR (anti patinaj), CDS stabilite kontrolü), CDS (denge kontrolü), AFU (acil fren yardımı) ve EBD (elektronik fren dağıtıcısı) içeren yeni nesil ESP versiyona göre standart veya opsiyonel olarak sunuluyor. 208 1.6 l THP 115kW (156 hp) üzerinde bulunan ESP’nin bağlantısı sürücü tarafından iptal edilebiliyor.
YENİLİKÇİ BİR TASARIM VE EKİPMANLAR SAYESİNDE YENİLENEN DUYGULAR
208 yeni iç mekanı ile aynı zamanda sürücüsünün sürüş keyfini yenilemeyi de başarıyor. Azaltılmış direksiyon çapı ve ayrıca yüksek konumdaki göstergeleri ve büyük renkli dokunmatik ekranı ile 208, kullanıcısına benzersiz bir sürüş deneyimi sunuyor. Aracın ergonomisi, düşük hızlardaki manevra kabiliyeti ve çeviklik duygularını özellikle artırıyor.
Bu duygular değişken destekli elektrikli direksiyon sistemi tarafından sağlanıyor. Bu yeni direksiyon sistemi, Marka’nın bilgi birikimine uygun olarak, düşük hızlarda özellikle manevra kabiliyetine sahip olarak hassas ve bilgilendirici.
Versiyonlara göre, 208’de aynı zamanda şehir koşullarında düşük hızlarda (40 km/saatin altında), bağlantılarda, park etme manevraları sırasında, virajlı yollarda, vs. yan görüşü optimize etmeyi sağlayan statik yönlü aydınlatma bulunuyor. İki sis lambasından birinin ışık demeti, direksiyona verilen açıya göre ilgili virajın içini aydınlatıyor. Hill Assist Yokuş Destek fonksiyonu e-HDi versiyonlarda standart olarak sunuluyor.
« Yeni sürücü bölümü sürüş duyguları açısından önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Kabine girildiğinde, 208’i hemen kullanma ve araç içinde zaman geçirme hissi duyuluyor. »
Gaëtan Demoulin, Peugeot Müşteri sentez sorumlusu
.
EN ÜST SEVİYEDE GÜVENLİK
208 tasarımıyla şaşırtıyor, performansıyla beğeni kazanıyor ve üstün güvenlik özellikleri ile ikna ediyor. Daha kompakt ve daha hafif yeni 208’de, Peugeot mühendisleri aracın pasif güvenliğini artırmak amacıyla ağırlığının azaltılması konusunda yoğun olarak çalıştılar. Çok sayıda sürüş ve yardım sistemlerinin kullanımıyla, güvenlik ve konfor seviyesi önemli ölçüde artırıldı. Mükemmel bir yol tutuş sergileyen 208’in güvenlik donanım paketi, hava yastıkları, aktif ayak dayama sistemi ve muhtemel bir çarpışmanın yolcular üzerindeki etkilerini sınırlayan katlanabilir direkiyon kolonu ile tamamlandı.
208, yol tutuşu ve ayrıca tasarımıyla yüksek seviyedeki birincil güvenlikten faydalanıyor (« yüksek kafalık kombinesi », standart ESP, hız sabitleyici/limitörünün geniş yayılımı …).
Otomobil aynı zamanda sınıfının en iyisi olan 207’den üstün bir ikincil güvenlik sağlamak için tasarlanmış.
> Burulabilir yapısı önde alüminyum “darbe emici” bir sistem içermektedir, bu ayrıca kapı boşluğu uzunluğunun azaltılmasına da izin vermektedir. Burada da, güvenlik aracın global kütlesinin yönetilmesinden tam anlamıyla faydalanıyor.
> Etkili pasif güvenlik donanımları: 2 ön hava yastığı, 2 ön yan hava yastığı, 2 perde hava yastığı, arkada 3 nokta bağlantılı 2 adet Isofix’li koltuk.
> Diğer birçok teknikler (aktif ayak dayama, katlanabilir direksiyon kolonu, kapı ve orta direk arasında bağlantıyı sağlayan mil…) aracın yolcuları için çarpmanın sonuçlarını sınırlandırmayı sağlıyor.
EURO NCAP TARAFINDAN 5 YILDIZ İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ
Bu yıl, bağımsız kuruluş Euro NCAP, yıldızların elde edilmesini daha da zorlaştıran yeni bir not sistemi uyguladı. Bu zorlu bağlamda, 208 sınıfında 5 yıldız elde eden yani en iyi olarak değerlendirilen ilk otomobil oldu. İlk ekipman seviyesi olan Access’den itibaren, 208’de standart olarak yüksek bir güvenlik ekipmanı seviyesi bulunuyor : ABS, ESP, 6 hava yastığı, arkada Isofix sabitlemeler, hız regülatörü limitörü, ön koltuklarda kemer takmama ikazı, katlanabilir direksiyon kolonu, aktif ayak dayanağı… EuroNCAP testindeki sonuç, 208’in aktif ve pasif güvenlik seviyesinin en iyi kanıtı.




























































































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder