Analytics

Bu Blogda Ara

18 Şubat 2011 Cuma

Opel Astra 1.4 140hp Sport: 'Bu motor çok yakışmış!'

'Bu motor çok yakışmış!'
18 Şubat 2011 18:15:00
Alman üretici Opel’in kompakt sınıftaki temsilcisi Astra yeni nesliyle sınıf liderliğine oynuyor. 1991 yılında Opel Kadett’in yerini alan Astra F önemli satış rakamlarına ulaştı. 1998 yılına gelindiğinde yerini Astra G aldı ve Türkiye’de çok sevildi. Özellikle Bertone tarafından tasarlanmış Coupe versiyonu birçok kişinin hayallerini süsleyen otomobil oldu.
2004 Nisan ayında Astra’nın 3. jenerasyonu olan Astra H piyasaya sürüldü. 2009 yılında hayatımıza giren dokuzuncu nesil Astra J’yi daha önce 1,6 litre atmosferik benzinli motor ve 1.3 CDTi dizel motor seçenekleriyle test etmiştik. Yeni jenerasyon bu sefer 1.4 litre Turbo beslemeli motoruyla konuğumuz oldu.

Tasarım
Opel Astra’nın tasarımını beğenmeyen yok denecek kadar az. Opel’in yeni tasarım dilini kullanan araç ön kısımda LED destekli farları ve kromajlı ön ızgarasıyla dikkat çekiyor. Sınıfında VW Golf, Renault Megane, Peugeot 308, Ford Focus gibi modellerle rekabet eden Opel Astra birçok insana göre bu modellerden daha şık.






İç mekan
Dış tasarımındaki sportifliği iç mekana da başarıyla yansıtan Astra, özenle hazırlanmış iç mekanıyla beğenimizi kazandı. Ön koltuğa oturulduğunda oldukça sportif görünümle karşılaşılıyor. Derin sportif göstergeler kontağı açmanızla harekete geçip görsel şovlarını sunuyorlar. Orta konsol bazıları için oldukça karmaşık olabilir. 42 tane kontrol butonunun olduğu konsolu kullanmak bir miktar alışkanlık gerektiriyor. İç mekanda kullanılan malzemelerin kalitesi bir önceki nesle göre artış göstermiş. Eski Astra’nın en çok eleştirildiği noktalardan olan yetersiz eşya gözü problemi yeni Astra’da giderilmiş. Gece sürüşlerinde Astra’nın iç mekanı kırmızı led ışıkları sayesinde çok çekici görünüyor. Malzeme kalitesinin gayet iyi olduğu aracın birkaç yerinde sert plastik malzeme kullanılmış ancak göze batan bir durum yok. Orta konsolun üzerindeki büyük navigasyon ekranı görsel açıdan gayet hoş fakat sadece ana yolları göstermesi eksi puan almasına neden oluyor.
Astra’nın eksi puan aldığı nokta ise arka diz mesafesi oluyor. Büyüyen boyutlarına rağmen Astra arka kısımda yeterli yaşam alanını sunamıyor. Eğimli C sütunu yüzünden baş mesafesi de pek iç açıcı değil. 370 litrelik bagaj hacmi sınıf ortalamalarında.






Motor
Test aracımızda Astra ailesinin en küçük hacimli benzinli motoru görev yapıyordu. 1.4 litrelik turbo beslemeli motor sessiz yapısı ve canlı karakteriyle beğenimizi kazandı. 4900 d/d’den 6000 d/d’ye kadar 140 hp güç üretebilen motor, canlı karakterini 1850 d/d’de üretilmeye başlanan 200 Nm’lik tork değerine borçlu. Gücünü 6 kademeli manuel şanzımanla ön tekerlere ileten motor, 1318 kg ağırlığındaki test aracımızı 9,9 saniyede 100 km/s hıza ulaştırabiliyor. Opel Astra 1.4 Turbo’nun testimiz süresince elde ettiği 8,8 lt/100 km’lik ortalama yakıt tüketimi ise pek başarılı değil.




Konfor ve yol tutuş
Opel Astra’nın sürüş dinamikleri bu sınıfın çıtasını belirleyebilecek kadar yüksek. Gelişmiş süspansiyon sistemi, Astra sürücüsünün her virajda otomobiline biraz daha aşık olmasına neden oluyor. Viraj limitleri çok zorlandığında arka kısımdan kaymaya başlayan Astra, ESP’nin sert dokunuşlarıyla yolunu bulmakta gecikmiyor. ESP kapatma düğmesi ise Astra ile biraz daha eğlenmenize izin veriyor ancak yine de işi abarttığınızda devreye girerek kontrolü ele alıyor.
Otoyol kullanımındaki konfor açısından rakipleri ile benzer bir performans sergileyen Astra, sert süspansiyonlarının bozuk yollarda ememediği darbeler yüzünden konforundan ödün veriyor. Motor sesi iç mekana çok az yansıyor. Ancak yüksek hızlarda rüzgar sesinin Astra’nın iç mekanına sızdığını gözlemledik.

Güvenlik
Yeni Opel Astra bir önceki neslinden kalan EuroNcap’den 5 yıldız ünvanını korumayı başarmış.

Yorum-Selim ERKEK
Opel Astra’nın daha önce teste aldığımız 1.3 lt dizel motorunu ve 1.6 lt atmosferik benzinli motorunu araca yakıştıramamıştım doğrusu. Ancak 1.4 litrelik Turbo motor bu araca cuk oturmuş diyebilirim. Test aracımız çok hızlı olmasa da bu sınıfın performans beklentisini karşılayacak kadar iyiydi. Astra’nın çok başarılı direksiyon sistemi ve yol tutuşu, performanslı motorla birleşince sürüş zevkiniz katlanıyor. Ancak VW grubunun 1.4 TSI motorlarının daha fazla tat verdiğini belirtmeliyim.  Astra’nın direksiyonunda ekonomi yapmak için çabalayıp başarılı değerlere ulaşamayınca, motorun tadını çıkarmaya bakıyorsunuz ve tüketim doğal olarak yüksek oluyor. Benim kullanımım süresince yol bilgisayarı 9.5 lt/100 km’nin altına düşmedi.  Opel Astra’nın en büyük handikabı arka kısımdaki başarısız diz mesafesi.  Büyük bir araç olmasına rağmen iç mekanda kendinizi sıkışmış gibi hissetmek bir çok kişinin hoşuna gitmiyor.

Teknik Özellikler
Motor:1,4 Turbo 
Motor Hacmi:1590 cc 
Silindir Adedi:4 
Maksimum Güç:140 hp 4900 d/d 
Maksimum Tork: 200 Nm 1850-4900 d/d 
Performans  
 0-100 km/s Hızlanma9,9 s
 Maksimum Hız:202 km/s
   
Frenler  
 Ön:Disk
 Arka:Disk
   
Yakıt Türü Benzin
Yakıt Tüketimi  
 Şehir İçi:7,9 lt
 Şehir Dışı:4,7 lt
 Karma:5,9 lt
 Test:8,8 lt
   
Boyutlar  
 Uzunluk:4419 mm
 Genişlik:1814 mm
 Yükseklik:1510 mm
 Dingil Mesafesi:2685 mm
 Bagaj Hacmi:351 lt
 Yakıt Depo Kapasitesi:56 lt
 Boş Ağırlık:1378 kg
 Lastik Boyutu:215/50 R17

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder