Analytics

Bu Blogda Ara

4 Nisan 2012 Çarşamba

Renault Scenic ailesi makyajlı yüzleriyle tekrar sahnede!


MPV segmentinin yaratıcısı Renault, gözde model ailesi Scenic’i yeniledi. Özellikle geniş aileler için çok uygun yapısıyla Avrupa’da büyük rağbet gören MPV modeller toplam otomobil pazarının yüzde 20’sini oluşturuyor. Ülkemizde ise durum biraz daha farklı. İnsanlar MPV’lerin avantajlarını yeni yeni kavrıyorlar ve son yıllarda MPV satışları artmasına rağmen toplam pazarın ancak  yüzde 2’sini oluşturuyor. Bu pazarın en çok talep gören modellerinden biri de Renault Scenic. Rakiplerine oranla daha yaşlı bir model olmasına rağmen Grand Scenic hala çok tercih edilen bir otomobildi. Renault, rakiplerini karşısında biraz yaşlı kalan Scenic’i hafif dokunuşlarla tekrar yarışa sokuyor.  

 Üçüncü nesliyle yollarda olan Renault Scenic, geçirdiği makyaj operasyonu ile daha taze bir yüze kavuşmanın yanı sıra yeni teknolojilerle de donatıldı.   Son jenerasyon şimdiye kadar Türkiye’de sadece Grand Scenic versiyonu ile satılıyordu. Makyajlı kasa ile beraber 5 kişilik Scenic modeli de ithal edilmeye başlanıyor. Makyajın tasarımsal açıdan etkilerini en çok ön kısımda görüyoruz. LED gündüz farlarına kavuşan Renault Scenic, artık far yapısından ayırt edebileceğiniz bir otomobil olmuş. Parlak siyah kaplamalarla çehresi değişen modelde artık daha fazla krom detaylara yer veriliyor. Bu sayede daha zengin bir hava katılan Scenic, şık ortamlara uyum sağlamakta zorlanmıyor. Scenic’deki makyajın izlerini arka kısımdan anlayabilmek için ise otomobille çok ilgili olmak gerekli. Arka kısım eski tasarımla devam ediyor diyebiliriz.
Makyajın asıl getirdiklerine gelirsek ilk olarak Visio sistemini saymalıyız. Dikiz aynasının etrafına yerleştirilmiş kamera aracılığıyla sürekli olarak şeritleri tarayan Scenic, şeritten çıkmaya başladığınızı tespit ederek sesli uyarı veriyor. Bu sensörleri kullanan diğer bir sistem ise otomatik uzun far asistanı. Bu modül sayesinde karşınızdan araç geldiğinde Scenic uzun farlarını otomatik olarak kısıyor. Aracın geçmesinin ardından ise uzun farlar otomatik olarak tekrar açılıyor. Opsiyonel olan Visio sistemini içeren Teknoloji paketini satın aldığınızda Scenic size güzel bir navigasyon ve aynı ekrandan takip edilen bir geri görüş kamerası da sunuyor.
Yenilenen iç mekanda ilk güze çarpan yeniden tasarlanmış koltuk kafalıkları. Yan destekleri de olan yeni koltuk kafalıklarının konforu çok iyi. Koltuklardaki bir diğer yenilik ise kullanılan döşemenin leke tutmayan özel bir kumaştan yapılmış olması. Teflon döşemenin, haylaz çocuklara sahip ailelerin çok hoşuna gideceğini tahmin etmek zor değil.
Renault Scenic’i kendisiyle aynı segmentteki diğer rakiplerinden ayıran en önemli özelliği otomatik şanzımanı. Çift kavramalı EDC otomatik şanzımanın, ekonomik karakterli dizel motorla uyumunu görmenizi isterim. Lansman esnasında hem yoğun trafikte, hem de otoyolda kullandığım EDC şanzıman konfor anlamında çok başarılı. Hızlı vites geçişleri ve uygun vitesi çabuk bulabilmesi Scenic’in en büyük avantajı. Ne Peugeot 5008, ne de Citroen Picasso otomatik şanzımanlarıyla Scenic’in yanına yaklaşamazlar.
Fiyatlara gelirsek yeni Scenic’in 62 bin 350 liradan başladığı açıklandı. Grand Scenic için belirlenen fiyat ise 65 bin 350 lira. Makyajlanan modelin bir miktar zamlandığı anlaşılıyor. EDC otomatik şanzıman konforu için ödenecek meblağ ise 4 bin lira. Bu miktarın makul olduğunu söyleyebiliriz.   
Bu arada merak edenler için belirteyim, Renault’nun yakın gelecekte yeni  1.6 dCi ve 1.2 tCe motorlu Scenic modellerini Türkiye’ye getirme planı yok.

                                                                                                                          Selim Erkek

3 yorum:

  1. kesinlikle mükemmel konforlu estetik bir araç alım gücü olan herkese tavsiye ederim allah nasip etsin inşallah...sorarsanız eger sende varmı diye evet bende var.... rabbim olmayanada versin inşallah..

    YanıtlaSil
  2. ayrıca edc sanzıman segmentinde tekden diyebilirim...vede yakıt tasarrufu sızı tatmın edecek kadar düşük....

    YanıtlaSil
  3. ahmet bey yorumlarınızı okuduktan sonra scenic'ten soğudum vallahi. demek yakıt tasarrufu düşük. peh peh peh

    YanıtlaSil