Analytics

Bu Blogda Ara

19 Ekim 2011 Çarşamba

MINI Cooper S : 'Hedef sürüş zevki!'


MINI Cooper’ların ne kadar eğlenceli araçlar olduğunu hep söylüyoruz. Farklı görüntüsünün yanında başarılı sürüş karakteri ile de beğenimizi kazanan modelin 184 hp gücündeki Cooper S versiyonu testimize konuk oldu.
Tasarım
MINI Cooper tasarımının ana hatları 1959 yılında üretilen ilk MINI’ye kadar uzanıyor. Yuvarlak farlar, ızgaranın yapısı ve köşeli tavan tasarımı Cooper’a atalarından kalan miras. Cooper S versiyonda ise aracın gücünü vurgulayan bazı detaylar göze çarpıyor. Aracın 1.6 litrelik turbo beslemeli motorunu soğutmak için ön kaputun üzerinde ek bir hava girişi açılmış. Ayrıca tamponun yapısında da bazı değişiklikler yapılarak yeni hava girişlerine yer açılmış. Arka kısımda ise çift çıkışlı egzoz yapısı Cooper S’in küçümsenmemesi gerektiğinin sinyali. Cooper S, 16 inçlik özel jantlarının üzerinde virajları alıyor. Araç gövdesinin köşelerine yerleştirilmiş olan tekerler Cooper’ların viraj kabiliyetlerini arttırıyor. MINI Cooper S, kendisine rakip olarak üretilen modellerden Citroen DS3’ten 25 cm, Audi A1’den ise 22.1 cm daha kısa bir otomobil. Aracın genişliği de bu modellerden daha dar. MINI Cooper S ufak eşyalarınız için 180 litrelik bir bagaj hacmi sunuyor. 


İç mekan
MINI Cooper S’in iç mekanındaki farklılıklar ufak tefek detaylardan ibaret. Cooper S’in yüksek yan destekli koltukları sportif bir otomobilde olduğumuzu hissettiriyor. Direksiyonun önüne devir göstergesi yerleştirilmiş. Duvar saati büyüklüğündeki hız göstergesi ise orta konsolun üst kısmında bulunuyor. Bu büyüklükteki bir göstergenin okunabilirliği ise yerinden dolayı çok kötü. Yüksek hızlarda gözünüzü yoldan ayırıp buraya bakmak can sıkıcı olabiliyor. Ayrıca orta konsolun en altındaki cam açma şalterlerinin ve küçük butonlu ses sisteminin kullanımı da pratik değil. Müzik sisteminin ses kalitesi ise çok tatmin edici. İç mekanda kullanılan malzemeler ve işçilik bekleneni veriyor. Büyük cam tavan MINI Cooper’da en çok aranması gereken özelliklerden. Dar iç mekana ferahlık katan elektrikli tavan yapısı beğenimizi kazandı. MINI Cooper dik yapılı direksiyonu ile alıştığımızdan farklı bir oturma pozisyonu sunuyor. Sürüş için uygun olan bu pozisyonda görüş sıkıntısı da yaşanmıyor. 
Motor 
MINI Cooper S’de PSA-BMW işbirliği ile geliştirilen 1.6 litrelik turbo benzinli motor görev yapıyor. Devir çevirmeyi seven yapısı ve başarılı tüketim özellikleriyle ön plana çıkan bu motor MINI Cooper S’i uçurmaya yetiyor. Twinscroll turbosu sayesinde minimum turbo boşluğu hissettiren motor, MINI Cooper S’i tam bir kısa yol koşucusu yapıyor. Ünite 5500 d/d’de 184 hp güç ve 1600-5000 d/d aralığında 240 Nm tork üretiyor. Ayrıca overboost fonksiyonu sayesinde 1700-4500 d/d  aralığında anlık olarak 260 Nm tork değeri sunuluyor. Opsiyonel sunulan 6 kademeli otomatik şanzımanla gücü ön tekerlere ileten Cooper S, 7 saniyede 100 km/s hıza ulaşıp, 228 km/s maksimum hıza çıkabiliyor. Şanzımanla motor büyük bir uyum içerisinde çalışıyor. Vites kolunun hemen önündeki Sport düğmesine basıldığında Cooper S daha yüksek devirlerde vites değiştiriyor. Ayrıca egzozdaki bir valfin devreye girmesiyle ufak egzoz patlamaları da zevkinizi körüklüyor. MINI Cooper S’in yakıt tüketimi geniş bir aralıkta seyrediyor. Performanslı kullanımda 11 lt/100 km’yi rahatlıkla gören araç, sakin kullanımlarda 6lt/100 km gibi değerleri yakalayabiliyor. Testimizin sonunda Cooper S yol bilgisayarının gösterdiği değer ise 9,4 lt/100 km’ydi.

Twin-Scroll Turbo nedir?

Aracın egzoz manifolduna bağlanan turbonun düşük devirlerdeki cansızlığını ortadan kaldırmak için tasarlanmış çift kanatçıklı turbolar temel olarak aynı prensipte çalışır. Fakat silindirlerden çıkan gazlar tek bir noktada toplanmak yerine iki ayrı halde bölünerek turboya girer. Birinci ve dördüncü silindirin manifolduyla ikinci ve üçüncü silindirin egzoz manifoldu ayrıdır.  Düşük devirlerde motorun egzoz zamanında atılan gazlar, turbonun iki ağızlı girişinden açık olandan girerek türbini çevirmeye başlar. Dar hacimli boğazdan giren havanın hızı arttırılmış olur ve bu sayede türbinin akışa daha duyarlı olan kanadını rahatlıkla çevirir. Yüksek devirlerde ise turbonun iki girişi de açılır ve hava buradan geçerek türbinin iki kanatçığına da çarparak daha hızlı çevirir. Dakikada 150.000 d/d’ya kadar çıkan hıza sahip türbin bir şaft aracılığıyla kompresörü çevirir ve aracın emme manifolduna sıkıştırılmış hava yollanır. Bu sayede küçük hacimli motorlardan yüksek güçler elde edilirken, yakıt tüketimi anlamında da ekonomi sağlanır. 


Konfor ve yol tutuş
MINI Cooper S düzgün asfalt yollarda sessiz yapısıyla beğenimizi kazandı. Aracın koltukları vücudu iyi sarıyor ve öndeki iki yolcunun keyfini kaçıracak hiçbir şey yok. Ancak bozuk yolda ilerlemeye başladığınızda bütün bu renkli tablo silinip gidiyor. Cooper S’in sert süspansiyonları içerisinin çok sarsılmasına yol açıyor. Arka koltukta yolculuk yapanlar ise renkli tabloyu hiçbir zaman göremiyorlar. MINI Cooper S’in arka koltukları hem konforsuz hem de burada sunul(amay)an diz mesafesi çok yetersiz. MINI motorunun hoş homurtuları iç mekana bir miktar yansıyor ama inanın bu ses rahatsız edici değil. Asıl rahatsızlık veren rüzgar sesi ise 120 km/s civarında gelmeye başlıyor. 
Yol tutuş disiplininde ise MINI bir referans noktası olarak kabul ediliyor. ESP sistemine de sahip olan araç virajları ray üzerinde ilerlermiş gibi dönüyor. Limitlerini zorladığınızda arka kısmını kontrollü olarak bırakan MINI Cooper S, hassas direksiyonunun başarılı bildirimleriyle çok kolay yoluna döndürülüyor. MINI Cooper S fren performansıyla da beğenimizi kazandı. Ardı ardına yapılan frenlemeler de bile Cooper S çizgisinden ayrılmadan başarılı bir şekilde kısa mesafelerde durdu. 
Güvenlik
MINI Cooper 2007 yılında girdiği EuroNcap çarpışma testinden 5 yıldızla ayrıldı.
Fotoğraflar:Onur Ziya Demir


MINI’lerin harika bir sürüş zevki var. Direksiyonlarının ve gaz pedallarının hassasiyetine her seferinde hayran oluyorum. MINI virajları çok hızlı bir şekilde dönerken sürücüsüne en ufak tedirginlik hissettirmiyor. Zaten sınırlarını o kadar bariz belli ediyor ki çizginizden bir anda kopmanız gibi bişey söz konusu değil. Motorun performansını anlatmaya pek gerek yok ama tüketiminden bahsetmeliyim. Cooper S gücüne oranla düşük yakıt tüketimine sahip bir araç. Performanslı kullanımlarda bile tüketim değeri çok uçuk rakamlara çıkmıyor. Sakin kullanımda ise Cooper S normal bir B sınıfı araç kadar tüketiyor. Eğer arka koltuğa çok ihtiyacınız olmuyor ve sürüş zevkine önem veren biriyseniz MINI Cooper S ile birkaç viraj dönmelisiniz.





Teknik Özellikler

Motor:1,6 Turbo
Motor Hacmi:1598 cc
Silindir Adedi:4
Maksimum Güç:184 hp 5500 d/d
Maksimum Tork: 240 Nm 1700-4500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma7 s
Maksimum Hız:228 km/s
Frenler
Ön:Disk
Arka:Disk
Yakıt TürüBenzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi:9,3 lt
Şehir Dışı:5,2 lt
Karma:6,7 lt
Test:9,4 lt
Boyutlar
Uzunluk:3729 mm
Genişlik:1683 mm
Yükseklik:1414 mm
Dingil Mesafesi:2467 mm
Bagaj Hacmi:160/680 lt
Yakıt Depo Kapasitesi:50 lt
Boş Ağırlık:1215 kg
Lastik Boyutu:195/55 R16

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder