Analytics

Bu Blogda Ara

26 Nisan 2011 Salı

Renault Fluence 1.5 dCi Privilege EDC: Dizelde otomatik keyfi

Dizelde otomatik keyfiMegane sedan modelinin yerini alan Fluence, rahatlık ve ekonomiyi bir araya getiriyor. Dizel versiyonunda EDC adı verilen otomatik şanzımanla satılmaya başlanan model, zaten çok iyi olan satış rakamlarını daha da yukarıya çekmek için çabalayacak. Çift kavramalı yeni şanzıman milisaniyeler içerisinde vites değiştirerek gücü neredeyse kesintisiz bir şekilde lastiklere iletirken, aynı zamanda manuel şanzımanın ekonomisini sunuyor.
Tasarım
Tanıtıldığı dönemde boyutlarıyla sınıfının en uzunu olan Fluence, bu unvanını yenilenen Jetta’ya kaptırdı. Jetta 4644 mm’lik uzunluğuyla,  4620 mm uzunluğa sahip Fluence’den 2,4 cm daha uzun hale geldi.  Fluence diğer rakipleri Toyota Corolla’dan 7.5 cm, yenilenmek üzere olan Focus sedandan ise 13,9 cm daha uzun. Fluence’ın tasarımında uzak doğulu ikizi Samsung SM3’ün izlerini görmek mümkün. Özellikle ön kısmın Avrupalı tüketiciye hitap ettiği söylenemez. Arka tasarım ise şık görünüyor. Aracın ülkemizde çok tutulmasının nedeni ise halkımızın Türkiye yol şartlarına uygun biçimde yükseltilen sedan otomobil tutkusu. Aracın 12 cm’lik yüklü zemin yüksekliğinin ve 530 litrelik bagaj hacminin satışlardaki etkisi büyük. 




İç mekan
Fluence’ın  direksiyonuna ilk oturduğumuz anda iç mekanın ferahlığı dikkatimizi çekiyor. Açık renk döşemeler ve sunroof zaten geniş olan iç mekanı daha da ferah bir hale getiriyor.  Aracın içerisine girmek ve motoru çalıştırmak için Renault kartın cebinizde olması yeterli. Vites kolunun önündeki Start-Stop tuşu ile çalıştırılan araçta bazı kumandaların kullanım zorluğu bulunuyor. Bunlardan ilki, Türkiye’de satılan ilk parti HB kardeşinde el freninin yanına yerleştirilen bir kumanda paneliyle kontrol edilen ve daha bütünleşik görünen navigasyon sisteminin Fluence’da bir uzaktan kumanda ile kontrol edilmesi. İkincisi ise klima sisteminin tek taraftan kontrol edilemiyor oluşu. Yani diğer bir deyişle klimanın çift bölgeli modu kapatılamıyor. EDC şanzımanın vites kolu da standart otomatik şanzımandan farklı olsa hiç fena olmazdı. Renault tasarımcılarına, Citroen C4’ün vites kolu ders olarak gösterilmeli. Malzeme kalitesinin tatmin edici olduğu iç mekanda bizi rahatsız eden diğer bir nokta ise orta havalandırma kapaklarının kapatılamıyor oluşu oldu.  



Motor
Dizel ve otomatik bir Fluence almak istiyorsanız tek motor seçeneğiniz var. Test aracımızın motor kaputunun altında görev yapan 1.5 litrelik dCi ünite 4000 d/d’de 110 hp güç ve 2000 d/d’de 240 Nm tork üretiyor. Manuel vitesli versiyonundan 5 hp güçlü olan motor, Euro5 normlarına çıkartılmış. Gücünü çift kavramalı EDC şanzımanla neredeyse kesintisiz bir şekilde ön aksa aktaran ünitenin, fabrika verisi tüketim değerleri manuel vitesli versiyonundan daha düşük. 6 kademeli EDC şanzımanın hızlı vites geçişleri sayesinde 11.9 saniyede 100 km/s hıza ulaşan araç, 1389 kg’lık kütlesiyle 185 km/s hıza çıkabiliyor. Sessiz yapısıyla beğenimizi kazanan dCi motor testimiz süresince 6 lt/100 km’lik ortalama yakıt tüketim değerine imza attı. 6 kademeli EDC şanzıman uzun yolculuklarda tüketim alanındaki başarısını daha iyi ortaya çıkarıyor. 
Konfor ve yol tutuş 
Fluence’in süspansiyon sistemi, Renault modellerinin çoğunda olduğu gibi konfora yönelik tasarlanmışlar. Sessiz sürüşü ile beğenimizi kazanan araç, yumuşak amortisörleriyle konforlu yolculuklar sağlıyor. Ayrıca iç mekanda sunulan geniş oturma alanı ve başarılı diz mesafeleri Fluence’a konfor disiplininde puan kazandıran noktalardan. 
Fluence’ın hassas olmayan yumuşak yapılı direksiyonu sürücüsünü yormayan bir karaktere sahip. Sürüş zevki açısından başarılı olmasa da rahatsız edici bir yönü yok.  Aracın yol tutuşu da ESP sisteminin de yardımıyla başarılı. Viraj limitleri yüksek olmayan araç ESP’nin etkili müdahaleleriyle yavaşlayarak yolunu hemen buluyor. Bu araçla kimsenin virajları hızlı dönme amacı olmayacağı nı düşünüyoruz. Fluence’ın yüksek hızlarda verdiği güven duygusu da hoşumuza giden taraflarından oldu. 
Güvenlik
Renault Fluence’ın EuroNcap çarpışma testine katılımı bulunmuyor. Aynı platformu kullanan Renault Megane, Scenic ve Nissan Qashqai gibi modeller bu testten 5 yıldız almıştı.
Yorum - Selim ERKEK
Renault’nun Megane ailesinden ayırdığı C sınıfı sedanı Fluence, Türk tüketicisinin beklentilerini çok iyi karşılayan bir otomobil. Geniş bagaj ve iç hacim, tutumlu dizel motor ve son olarak da çift kavramalı EDC otomatik şanzıman… Performanstan çalmayan EDC, yakıt tüketim değerlerinde de sürücüsünün yüzünü güldürüyor. Test aracıyla 200 km’lik bir rotada 4.5 lt/100 km’lik değerlere ulaşabilmem etkileyiciydi.  EDC hızlı vites geçişleriyle ve sürüklenme özelliğiyle çok başarılı ancak bazen düşük viteslerde ısrar edebiliyor. Sanırım yazılım güncellemesiyle bu sorun ortadan kaldırılacaktır. Aracın sessiz yapısı ve süspansiyon sistemi Fluence içerisinde yapılan yolculukları keyifli hale getiriyor.  Fluence EDC dizele 48,300 TL’den başlayan fiyatlarla sahip olabiliyorsunuz. Modelin şu an tek rakibi konumundaki Volkswagen Jetta 1.6 TDI DSG çok daha yüksek bir fiyat etiketi taşıyor.





Teknik Özellikler
Motor:1,5 dCi 
Motor Hacmi:1461 cc 
Silindir Adedi:4 
Maksimum Güç:110 hp 4000 d/d 
Maksimum Tork: 240 Nm 2000 d/d 
Performans  
 0-100 km/s Hızlanma11,9 s
 Maksimum Hız:185 km/s
   
Frenler  
 Ön:Disk
 Arka:Disk
   
Yakıt Türü Dizel
Yakıt Tüketimi  
 Şehir İçi:5,2 lt
 Şehir Dışı:4 lt
 Karma:4,4 lt
 Test:6 lt
   
Boyutlar  
 Uzunluk:4620 mm
 Genişlik:2037 mm
 Yükseklik:1479 mm
 Dingil Mesafesi:2702 mm
 Bagaj Hacmi:530 lt
 Yakıt Depo Kapasitesi:60 lt
 Boş Ağırlık:1389 kg
 Lastik Boyutu:205/60 R16

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder