Analytics

Bu Blogda Ara

6 Eylül 2012 Perşembe

Mercedes Benz C63 AMG 'Herkese göre değil!'



Mercedes Benz’in yırtıcı sesi ile meşhur V8 motoru C serisi kaputunun altına girerse ne olur? Tabi ki o bir AMG olur. Mercedes Benz otomobillerinin en güçlü versiyonlarını hazırlayan AMG departmanın C serisi üzerindeki çalışmasının ürünü olan C63 AMG, şimdiye kadar üretilmiş en güçlü C serisi olma özelliğine sahip. Model AMG Performans paketi veya Black serisi ile daha da güçlü hale getirilebiliyor. Coupe karoserli versiyonu ile testimize katılan model, sadece motoru ile değil yürüyen aksamı, şanzımanı ve gövde yapısı ile de standart kardeşlerinden çok farklı.
Tasarım
Bu otomobille ilgili bir şeyler okuyorsanız otomobillere merakınız var demektir ve siz C63 AMG Coupe’yi standart C Coupe’den rahatlıkla ayırabilirsiniz. Şişik dodikleri, AMG tarafından hazırlanan ön ve arka tamponlarının haricinde büyük jantlarından görünen AMG logolu fren kaliperleri, ve arka difüzörün yanlarına konumlandırılmış dört adet egzoz çıkışı bu otomobilin AMG’nin elinden çıktığını gösteriyor. Özel bir otomobil olduğu her halinden belli olan C63 AMG Coupe aynı zamanda Mercedes Benz şıklığını da taşıyor. En özel ortamlarda bile kendini gizleyebilen aracın asıl yüzü ise motoru çalıştırıldığında belli oluyor! C Coupe’nin tasarım açısından sedan kardeşinden çok farklılaşamadığını eleştirmiştik ama C63 AMG için böyle bir şey söz konusu değil. BMW M3 ile karşılaştırıldığında boyutları hemen hemen aynı olduğu görülen araçta bir spor otomobil için oldukça cömert olan 450 litrelik bagaj bulunuyor.
İç mekan
İç mekana dikkatli bir şekilde bakmazsanız  modelin en güçsüz versiyonları ile aynı olduğunu düşünebilirsiniz ancak küçük fakat önemli detaylar mevcut. Bu detayların en önemlisi vites kolunun sol ön tarafında bulunan sürüş butonu. Comfort, Sport, Sport+ ve Manuel modları arasında geçiş yapmanızı sağlayan buton, aracın tüm sürüş karakterini değiştiriyor. Vites geçiş karakterini, gaz tepkilerini, direksiyon hassasiyetini ve ESP’nin davranışlarını değiştiren modlardan S+’ı seçtiğinizde araç sadece en yüksek devirde vites değiştirirken, M modunda siz direksiyonun arkasındaki kulakçıklardan vites değiştirmeden araç vites değiştirmiyor.
İç mekanda kullanılan malzemelerin kalitesi ve işçilik çok iyi. Yeteri sayıda eşya gözü var. Müzik sisteminin kullanımı çok pratik olmasa da ses kalitesi başarılı, tabi bir AMG’de kim müzik dinler ayrı mevzu! Koltukların yapısı sportif sürüşleri destekleyici şekilde tasarlanmış ancak konfordan da ödün vermiyorlar. Elektrikli koltuk ayarları kapılardaki Mercedes’e özgü kontrol elemanları ile yapılıyor ve ergonomisi kusursuz.
Motor
Atmosferik üniteler birkaç sene sonra tamamen yok olduğunda bu motor kesinlikle hatırlanacak! Yırtıcı homurtuları ile devirlenen 6.2 litre hacmindeki V8 motor, 6800 d/d’ye ulaştığında 457 hp güce ulaşıyor. Gücünü aracın her noktasında hissettiren motorun 600 Nm’lik korkunç tork değeri 5000 d/d’de üretilse de aracın düşük devirlerdeki tork dağılımı da homojen. Üzerinde hangi ellerde imal edildiğinin markası olan bu özel ünite, Mercedes Benz C63 AMG Coupe’yi 0’dan 100 km/s hıza ulaştırmak için 4.4 saniyeye ihtiyaç duyuyor. Gaza basmayı kesmediğiniz sürece nefesi kesilmeyen motor 250 km/s hıza ulaşmakta hiç zorlanmıyor. Bu süratten daha fazlasına rahatlıkla çıkabilecek ünite 250 km/s ile elektronik olarak sınırlandırılmış tabi bu sınırı kaldırmak mümkün! Bu muhteşem makinenin hakkını vererek kullandığınızda tüketim değerleri 30 lt/100 km’ye yaklaşıyor fakat bizim test parkurumuzun sonucunda C63 AMG Coupe’nin ortalama yakıt tüketimi 16.8 lt/100 km oldu. Pek çok AMG kullanıcısının bu değeri umursamayacağını da biliyoruz…
Konfor ve yol tutuş
Bu tarz araçlarda ilk öncelik yol tutuş olsa da Mercedes Benz konfordan da vazgeçmemiş. Tüm Mercedes Benz modellerinde olduğu gibi bu araçta da rahat bir sürüş gerçekleştirebiliyorsunuz. Düşük süratlerde direksiyonu tüy gibi hafif olan araç, sessiz bir şekilde ilerlemesini de biliyor. Üstelik bir Coupe olmasına rağmen iç mekanında dört kişiyi rahatlıkla taşıyabiliyor.


Ancak bu tarz araç arayan birisinin ilk önceliği performans ve yol tutuştur ki C63 AMG bu ikisini mükemmel bir şekilde sunabiliyor. Aracın performansı süper spor otomobillerle yarışacak düzeyde. Sürüş dinamikleri de öyle… Taş gibi sertleşen amortisörler C63 AMG’nin esnemesini engelliyor ve araç gövdesi son derece rijit bir yapıda. Direksiyon sürücüye yol durumunu birebir şekilde hissettiriyor ve aracı vücudunuzun bir parçası gibi hissediyorsunuz. Gaza basmanızla sırtınızı koltuğa yapıştıran otomobilin durabilmesi için AMG takımı frenlere de el atmış. Büyük fren diskleri bu devasa gücü kontrol altında tutabilmek için var gücü ile çalışıyorlar ve ardı ardına yapılan sert frenlerde bile performans kaybına uğramıyorlar. Yüksek hızlarla girilen virajları bile rahatlıkla alan araçta ESP’ye iş düşmesi için ya çok zorlamanız ya da drift yapmanız lazım. Drift yapmak demişken C63 AMG bu işi çok iyi bilen bir otomobil. ESP’yi kapatıp S+ moda aldığınız zaman gaza hafif dokunuşlarınızda bile aracın arkası kontrollü şekilde kopuyor ve eğlenceli bir sürüş tarzı sunuyor.
Güvenlik
Mercedes C serisi 2009 yılında sedan ve makyajsız versiyonu ile girdiği EuroNcap çarpışma testinden 5 yıldız almayı başardı. AMG versiyonun ayrı bir katılımı bulunmuyor. 



Yorum – Selim ERKEK
Sıradan bir otomobili performans canavarına dönüştürme konusunda uzman ellerden olan AMG yine çok iyi bir iş çıkarmış. C63 AMG’nin en çok saygı gösterilmesi gereken noktası motoru. Yakında tarih olacak fakat efsane olarak anılacak bu motor sesi ile insanların aklına kazınırken, performansı ile de sürücüsüne unutulmaz anlar yaşatıyor. Aracın sürüş karakteri spor kullanımlarda birden değişiyor ve kendinizi bir yarış aracında gibi hissediyorsunuz. Vitesleri hızlı bir şekilde değiştiren şanzıman S+ modunda iken manuel şanzımanı aratmıyor ve istediğiniz her yerde drift yapmanıza imkan tanıyor. Üstelik tüm bunları yapabilirken aynı zamanda dört kişi rahatlıkla yolculuk yapabiliyor. Tabi sakin kullanımda bile 12- 13 lt /100 km yakıt tüketerek! Ama emin olun bu araç tükettiği her litre benzinin hakkını veriyor. Mercedes C63 AMG’nin eleştirilecek bir noktası varsa o da 450 bin liraya yaklaşan satış fiyatı ki o da Mercedes Benz’den değil vergi sistemimizden kaynaklanıyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder