Analytics

Bu Blogda Ara

20 Haziran 2012 Çarşamba

Yeni Kia Ceed: Bomba gibi!





Rekabetin en çetin geçtiği kompakt hatchback segmentine dişli bir model daha geldi, Kia Yeni Ceed!

2006 yılında çıkan ilk nesil Ceed, Avrupalı rakipleri ile karşılaştırıldığında bazı disiplinlerde zayıf kalıyordu. Yeni nesil Ceed ise rakiplerinin karşısına bu zayıflıklarını gidererek çok güçlü bir şekilde  çıktı. Yeni Hyundai i30 ile aynı platformu, aynı motorları ve aynı şanzımanları kullanan modelin daha pek çok yerinde ortak parça kullanımını görebilirsiniz. Kia Ceed agresif bir görünüme sahip. Peter Schreyer tasarımlarının imzası haline gelen ‘Kaplan Burnu’ isimli ön ızgara bu araçta da yerini almış. Concept Plus donanım seviyesinde büyük far yapısını boydan boya LED şeridi ile süsleyen genç Kia’nın, sis farları ise tüm versiyonlarda sunuluyor.
Concept ve Concept Plus olmak üzere iki donanım seviyesi ile satılan Ceed, her iki donanım seviyesinde de çok zengin ekipmanlar sunmayı başarıyor. Çift bölgeli otomatik klima, hız sabitleyici, ESP, viraj farları, far, yağmur sensörleri, değişken direksiyon sistemi ve USB-AUX-Bluetooth üzerinden müzik çalabilen ses sistemi tüm Ceed’lerde standart sunulan donanımlardan bazıları. Cam tavan, LED farlar, 17 inçlik jantlar ve arka park sensörü ise üst donanım seviyesinde sunuluyor.

Dizel otomatik opsiyonu da var!
Kia Ceed bir benzinli ve bir dizel olmak üzere iki motor seçeneği ile satışa sunuldu. Her ikisi de 1.6 litre hacminde olan motorlardan benzinli olan sadece otomatik şanzımanla satın alınabilirken dizel versiyon hem manuel hem de otomatik şanzımanla satın alınabiliyor.
Kia Ceed satışlarında büyük payı kapacağını düşündüğümüz dizel versiyon  1.6 litrelik motor hacminden 128 hp güç ve 260 Nm tork elde ediyor. Bu motorun fabrika verisi ortalama tüketimi 4,3 lt/100km olarak veriliyor. 6 kademeli tam otomatik şanzımanlı versiyon ise 5,5 lt/100km’lik tüketim değerlerine sahip. Tabi bu değerlerin gerçek hayata ne kadar yansıdığını testimizden sonra göreceğiz.

Geniş ve kaliteli yaşam alanı
Kia Ceed’in en iddalı olduğu noktalardan biri iç mekan genişliği ve kullanılan malzemelerin kalitesi. Özenle şekillendirilmiş iç mekanda döşemelerin işçiliği ve kaplamaların verdiği kalite hissi memnun edici düzeyde. Sürücüye yönelik tasarlanmış orta konsolda ve direksiyonun alt kısımlarında piyano siyahı kaplamalar kullanılarak farklı bir hava yakalanmış. Orta konsolda büyük bir ekranın iyi duracağını düşünüyorsanız çok haklısınız ama maalesef Türkiye’de satılan Ceed’lerde bu donanım yok. Tıpkı elektronik el frenininin olmadığı gibi! Yurtdışında çok daha donanımlı olan Ceed’in ülkemize gelen versiyonlarında bazı kırpmalar yapılmış.
Sürüş özellikleri
Kia Ceed bu segmentten beklenen yol tutuş seviyesini rahatlıkla yakalıyor. Kardeşi Hyundai i30’dan biraz daha sert yapıdaki araç virajları büyük bir kararlılık içerisinde dönüyor. Modeldeki en büyük yeniliklerden biri de konfor, normal ve spor modları bulunan direksiyon sistemi. Konfor modunda çok yumuşak bir yapıya bürünen direksiyon, spor moda alındığında daha sert bir yapıya kavuşuyor ama maalesef hiçbir mod yeterince hisli değil. Bodrumda yapılan lansman sırasında kullanma fırsatı bulduğum araçta direksiyon ile lastiklerin yönlendirmesi arasında bir miktar gecikme yaşanıyordu. Tabi bu pek çok kullanıcının fark edemeyeceği bir durum ancak sürüş zevkini törpüleyen detaylardan. Fren performansı ile beğenimi kazanan modelin yüksek hızlardaki stabilitesi de çok iyi.

Konforu ile göz dolduruyor!
Kia Ceed sessiz yapısı ve darbeleri iyi emebilen süspansiyon sistemi ile konfor anlamında iyi puanlar alıyor. Bazı kişiler sürüş pozisyonunu bulmakta zorlanabilirler ama ayarlarınızı yaptıktan sonra Ceed’i kullanmak keyif haline geliyor. Ön koltuklarında yeteri kadar konforu sunan model arka koltuklarda sunduğu başarılı diz mesafesi ile beğeni kazanıyor. Arka koltukların yapısı ise biraz daha ergonomik olabilirdi. Ceed’in 380 litrelik bagaj hacmi VW Golf, Ford Focus ve Opel Astra gibi rakiplerinden daha büyük.
Dizel versiyon 51 bin 600 liradan başlayan fiyatlarla satışta!
Kia Ceed pek de rekabetçi olmayan fiyatlarla satışa sunuldu. 51 bin 100 TL’den  başlayan fiyatlar Ceed’i bir fırsat otomobili yapmıyor ancak rakiplerinin de benzer fiyat etiketi ile satıldığını unutmamak gerekli. Yeni Kia Ceed gerek sunduğu donanımlar gerekse kaliteli ve geniş yaşam alanı ile sahibini uzun yıllar üzmeyecek bir araç.    Selim Erkek / Bodrum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder