Analytics

Bu Blogda Ara

6 Kasım 2010 Cumartesi

Peugeot Partner Tepee Outdoor 1.6 HDi: 'Araziye özenmiş!'

Kombivan araçlar artık hem ticaret hem de binek kullanım için tasarlanıyorlar. Peugeot’nun ikinci nesli ile yollarda olan Partner modeli bu amaçlara bir yenisini daha ekliyor. Barındırdığı Grip Control sistemi sayesinde, hafif arazide daha rahat yol almanızı vaat eden Outdoor seçeneği Partner’i rakiplerinden öne çıkarıyor.
Tasarım
Peugeot Partner Tepee Outdoor’un diğer kardeşlerinden tasarım olarak çok büyük bir farklılığı bulunmuyor.  Outdoor’a özel ön tampon gri ve siyah renklerle daha dikkat çekici bir görünüme sahip. ‘Atacama’ adı verilen özel seri jantların üzerinde duran Outdoor’un yüksekliği de normal versiyona göre daha fazla. 2008’de tanıtıldığında gözümüze çok şık gelen tasarıma artık gözümüz alışmaya başladı. Çekik farları ve geniş ağzı klasik Peugeot yüzünü Outdoor’da da oluşturmuş. Arka kısımda ise yüksek far grubu aracın düz arka kısmını şık bir şekilde tamamlıyor.


İç mekan
Yüksek oturma pozisyonu sayesinde çok başarılı görüş açılarına sahip olan Outdoor’un, iç mekan ferahlığı da takdire şayan. Aracın iç mekanında kullanılan malzemeler ise bu sınıftaki rakipleri ile benzer kaliteye sahip. Klasik Peugeot direksiyonu ve kontrol butonlarına sahip iç mekanda yüksek orta konsol yapısı dikkat çekiyor. Ticari bir araçtan devşirme olduğunu daha fazla gizleyemeyen Outdoor’un orta konsolun yapısı binek araçlardan çok farklı görünüyor. Orta konsolu oluşturan dört köşedeki yuvarlak öğelerden üst ikisi havalandırma kanallarına ev sahipliği yaparken sağ altta olanı eşya gözü olarak kullanılıyor. Sol alt kısım standart Partner’lerde boş iken Outdoor’da Grip Control’ün kontrol butonuna ev sahipliği yapıyor. Orta konsolun altına konumlandırılarak sürücüye yakın tutulmuş vites kolunun kullanımı çok rahat. Aynı rahatlığı vites kolunun hemen önünde yer alan cam açma kapama butonları için söyleyemeyeceğiz. Ön iki koltuğun arasındaki büyük boşluk da hoşumuza gitmeyen yerlerden…  Burada eşya koyabileceğimiz bir bölme olabilirdi. Sürgülü kapılar sayesinde kolay inilip binilen arka kısımda diz mesafesi yeterli. 675 litrelik bagaj hacmi arka koltukların katlanmasıyla 2400 litreye, tamamen çıkartılmasıyla 3000 litreye ulaşıyor. Peugeot Partner, 4380 mm’lik uzunluğuyla Fiat Doblo Combi’den 1 cm daha kısayken Renault Kangoo Multix’den 16.7 cm daha uzun.


Motor
PSA grubunun geliştirdiği ve bir çok markanın değişik modellerinde başarıyla görev yapan 1.6 litrelik dizel ünitenin 90 hp’lik versiyonu, Partner Outdoor’u da başarıyla sırtlıyor. Bu motorun en büyük avantajı torkunu düşük devirlerde üretmesi ve bazı dizel ünitelerde olduğu gibi sürekli yüksek devir istememesi. Test aracımızın HDi motoru 4000 d/d’da 90 hp güç ve 1750 d/d’dan itibarende 215 Nm tork üretiyor. Sürücüsüyle beraber 1.5 ton civarında ağırlığa ulaşan Tepee Outdoor şaşırtıcı bir ataklık sergiliyor. 0-100 km/s hızlanmasını 14,4 saniyede gerçekleştiren aracın ara hızlanmaları da gayet başarılı. 5 ileri manuel şanzımanın ön tekerlere ilettiği güç, Outdoor’u 160 km/s hıza ulaştırabiliyor. 1.6 litrelik dizel motorlar içerisinde en az yakıta ihtiyaç duyan motorlardan biri olan HDi, testimiz süresince ortalama 5.5 lt/100 km motorine ihtiyaç duydu.



Konfor ve yol tutuş
Arkada bağımsız süspansiyon sistemi kullanmayan kombivan neredeyse kalmadı gibi. Partner Outdoor’da da yaprak yay yerine bağımsız süspansiyon kullanılarak aracın konforu ve sürüş tarzı binek otomobillere benzetilmeye çalışılmış. Aracın ferah iç mekanı ve rahat koltukları araç içerisindeki konforu arttırıyor.  Süspansiyonların yapısı da Outdoor ile rahat yolculuklara kapı aralıyor. Yeterince net olan direksiyon sistemi sayesinde yönlendirme konusunda hiçbir sıkıntı yaşatmayan Outdoor’un yol tutuşu da gayet tatminkar. Tabi virajlara girerken bu tip araçların yüksek yapıları göz önünde bulundurulmalı. Tepee Outdoor’un en önemli özelliği ise Grip Control sistemi. Peugeot 3008’den tanıdığımız sistem için Land Rover’ın Terrain Response sisteminin iki çekerli versiyonu diyebiliriz. Aracın diferansiyelini yol şartlarına göre farklı oranlarda kilitleyen sistem orta konsoldaki bir buton yardımıyla kar, çamur, kum ve normal yol şartlarına göre uyarlanabiliyor. Bu sayede aracın değişik yol koşullarında standart çekişe sahip araçlara göre daha rahat yol alması sağlanıyor. ESP sistemi ile koordineli çalışan sistem ufak kır gezintilerinde kurtarıcı olurken karlı ve buzlu zeminlerde daha güvenli yolculuklara imkan tanıyor.


Güvenlik
Peugeot Partner Tepee Outdoor’un EuroNCAP çarpışma testine katılımı bulunmuyor. Outdoor’da sürücü, yolcu ve yan hava yastıklarının yanı sıra ESP sistemi de standart olarak sunuyor.


Yorum - Selim ERKEK

Bu araçta beni en çok etkileyen kısmın yakıt tüketimi olduğunu söylemeliyim. 100 km’de 5.5 lt/100 km ortalama yakıt tüketimini hiç zorlanmadan tutturmak bu büyüklükteki araçlarda pek alışık olmadığımız bir durum. Rahat sürüşü ve konforlu iç mekanıyla ailelerin hiç şüpheye düşmeden tercih edebileceği aracın yakıt tüketimi, ticari olarak avantajını da ortaya çıkarıyor. Tepee Outdoor’da kullanılan Grip Control teknolojisi aracı kesinlikle bir arazi canavarı yapmıyor ancak ufak tefek kaygan zeminlerde hissettirdiği çekişiyle insana güven veriyor. Sistemin özellikle çamurda iyi sonuçlar verdiğine şahit oldum. Tabi bunda Outdoor’la beraber gelen lastiklerinde payı büyük.  Tabi işi abartıp Outdoor’a bir arazi aracıymış gibi davranırsanız, üstünüz başınız batmış ve araç itmekten yorgun bir şekilde eve dönebilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder