Analytics

Bu Blogda Ara

25 Ocak 2012 Çarşamba

Volvo S60 1.6 Drive: Otomatik olsa tam olacak


Son zamanlarda adını Çinli üretici Geely’e satılışıyla duyduğumuz Volvo bu durumdan hiç kötü etkilenmediğini gösteriyor. Bu satışın ardından markada kalite sorunları yaşanacağından korkanlar hiç endişelenmesin çünkü Volvo hiç olmadığı kadar iyi yolda. Yeni tasarım anlayışıyla eski Volvo’ların ağır çizgisinden çıkan marka, artık daha sportif modeller üretiyor ve daha fazla kişiye hitap ediyor. Volvo satın alanlar artık sadece güvenlik donanımlarına değil, bunun yanında çekici bir tasarıma da kavuşuyorlar. Bunların yanında Premium otomobilinizde tasarruf mu arıyorsunuz? O zaman bagaj kapağında ‘Drive’ logosu olan Volvo’lar sizi bekliyor!
Tasarım
Volvo’nun keski hatlı eski modelleri artık geride kaldı. C30 ile başlayan farklı tasarım anlayışı S60’da yepyeni bir boyuta geçti. Yeni S60 hiçbir sedan Volvo’nun görünmediği kadar sportif görünüyor. Eski Volvo’larla yolda hiç dikkat çekmiyordunuz ancak yeni S60’da meraklı bakışlar üzerinizden eksik olmuyor. Ön tampona yerleştirilmiş ve far grubundan ayrı duran gündüz farları aracı ayırt edilebilir kılıyor. Profil görünümünde S60 tavanının eğimli arka kısmı dikkat çekiyor. Bagaj kapağının uç kısmına kadar uzanan tavan çizgisi modelin dinamik görüntüsünü oluşturan en önemli detay. Dikkatli gözler S60’a yandan baktıklarında aynaların altındaki sensörleri fark edecektir. S60’ın sahip olduğu Blis sisteminin bir parçası olan sensörler kör noktada kalan araçları tespit ederek sürücüyü uyarıyor.
S60’ın arka kısmında yüksek bagaj kapağı yapısı ve ters L formundaki farlar dikkat çekiyor. Aracın tasarımıyla bütünlük oluşturan arka kısım gerçekten iyi görünüyor. Bagaj kapağındaki Drive logosu bu Volvo’nun 1.6 litrelik ekonomik ve çevreci bir dizel olduğunun işareti. 4628 mm uzunluğa sahip Volvo S60, kendisine rakip olarak seçtiği Audi A4’den 7,5 cm kısa iken, Mercedes C serisinden 3,7 cm, BMW 3 serisinden ise 9,7 cm daha uzun. Volvo S60’ın 380 litrelik bagaj hacminin sınıf beklentilerinin altında olduğunu söyleyebiliriz.

İç mekan
Sürücüyü yönelik tasarlanmış iç mekanıyla merhaba diyen S60’ın iç mekanında kullanılan malzemeler gayet kaliteli. Orta konsolda yer alan büyük bilgi ekranı S60’ın içerisini çok şık gösteriyor. Bu sistem oldukça detaylı ayarlara sahip ve kullanımı basit. Biraz yavaş olduğu ve bazı yazılımsal sorunlarının olduğu ise bir gerçek. Örneğin sesi açtığınızda ses seviyesini gösteren bilgi menüsü kapanmadan kanal değiştiremiyorsunuz. Volvo, atık Türkiye için de navigasyon desteği veriyor ve sistemin çalışması gayet sağlıklı. Bu ekran üzerinden geri görüş kamerasını izleyebiliyorsunuz ve sistemin video oynatma desteği de var. Modelin orta konsolundaki düğmelerin yerleşimi gayet başarılı ve sorunsuzca kullanılıyorlar. Start&stop, şerit takip asistanı, BLIS sistemi ve park sensörlerini devreden çıkaran butonlar orta konsolun en altına yerleştirilmiş. S60’ın elektronik el freni direksiyonun sol tarafına, motoru çalıştıran buton ise sağ tarafına yerleştirilmiş. Gri renkli gösterge paneli rahat okunan aracın direksiyonu da gayet ergonomik ve kolay kavranıyor.

Motor
Ford-PSA ortaklığı ile üretilen 1.6 litrelik motor tüm Volvo model gamında dizel baz motor olarak görev yapıyor. Premium sınıfta bu tarz düşük hacimli dizel motorlara alışık olmadığımız için pek çok kişi bu araca bu güçteki bir motorun yakışmadığını düşünüyor olabilir. Ama performans aramayan müşteriler için Drive logolu Volvo’lar biçilmiş kaftan. Dört silindirli motorundan 5600 d/d’de 115 hp güç üreten motor, 1.5 tonun üzerindeki S60’ı taşımak için 1750-2500 d/d aralığında ürettiği 270 Nm torkuna güveniyor. S60’ı iyi ayarlanmış vites oranları sayesinde 10.9 saniyede 100 km/s hıza ulaştıran motor 195 km/s hıza imkan tanıyor. Ancak hızlanmanın 140 km/s’den sonra oldukça yavaşladığını söylemeliyiz. Motorla ilgili merakla beklediğiniz kısım tüketim verileri ise etkileyici. S60 6 kademeli manuel şanzımanı sayesinde otoyol kullanımlarında 4.3 lt/100 km gibi verilere imza atarken şehir içinde 6.5 lt/100 km gibi verilere ulaştık. Testimizin sonucunda S60’ın ortalama yakıt tüketimini ise 6.1 lt/100 km olarak ölçtük. 
 
Konfor ve yol tutuş
Yeni S60 konforlu yolculuklara imkan tanıyan orta sertlikteki süspansiyon sistemine rağmen gayet başarılı yol tutuş özelliklerine sahip. Model yol tutuş konusundaki başarısını, Ford Mondeo gibi  sürüş özellikleriyle adından söz ettiren araçlarla aynı platformu kullanmasına borçlu.S60 sürücüyü yeterince iyi bilgilendiren direksiyon sistemi, hassas frenleri ve iyi yol tutuş özellikleriyle dinamik sürüşlerde sürücüsünü yalnız bırakmıyor.
Konfor konusunda da adından söz ettiren model, vücudu iyi kavrayan koltukları, sessiz kabini ve yeterli konfor donanımlarıyla yolculukları keyif haline getiriyor. Arka koltuklarda biraz daha iyi bir diz mesafesi sunulabilirdi ancak yine de S60’da dört kişinin yolculuk etmesi sıkıntı yaratmayacaktır. Arka koltukta ortada oturan kişi ise yüksek şaft tüneli nedeniyle ayak bölmesinde sıkıntı yaşayabilir.

Güvenlik
Volvo S60 yeni jenerasyonu ile çarpışma testine girmedi ancak geçtiğimiz günlerde S60’ın SW kasa tipi olarak değerlendirilen V60 ile bu testi başarıyla geçti. İnsanların güvenlik denildiğinde aklına ilk gelen markalardan olan Volvo, V60 modeli ile EuroNcap çarpışma testinden 5 yıldız aldı.
Önden çarpışma testinde Volvo V60’ın kabini sağlam kaldı fakat ön cam sütunu sadece 1 mm geri kaydı.  Mankenlerin göğüs, uyluk ve diz bölgesi gayet iyi korundu. Farklı boydaki mankenler ve farklı oturma pozisyonlarında yapılan  testlerde de Volvo aynı başarıyı gösterdi. Yan çarpışma testinden en iyi puanları alan V60 mankenleri iyi korudu. Tekrarlı yan direk çarpışma testinde ise mankenin göğüs bölgesi sınır değerlerde korundu. Volvo V60 koltukları, arkadan çarpışmalarda etkili olan kamçı etkisinde iyi koruma sağladı.


Yorum-Selim ERKEK
Otomobil meraklılarının çoğu Volvo S60’ın iyi bir otomobil olduğunu biliyor fakat akıllarındaki soru bu motora sahip S60 iyi mi? Kesinlikle evet! Eğer manuel otomobil kullanmak konusunda sıkıntılarınız yoksa S60 Drive çok iyi bir otomobil. Rakipleri bu otomobilden daha hızlı olabilirler ancak onlar yakıt almak için durduklarında siz yolunuza devam edeceksiniz. Biraz daha sabrederseniz Volvo bu motora sahip modellerinde Powershift otomatik şanzıman seçeneğini de sunacağını açıkladı ama tarih henüz belli değil.
Modelde benim hoşuma gitmeyen iki nokta var. Birincisi ses sisteminin yazılımsak sıkıntıları ki bu problemi ses sisteminin mükemmel ses kalitesi sayesinde görmezden gelebiliyorum ikincisi ise elektronik el frenine sahip aracın yokuş kalkış asistanına sahip olmaması. Çok dik yokuşlarda bu donanımın eksikliğini yaşıyorsunuz ve baskı balatanızdan gelen kokular içinizi acıtıyor. Bu iki eksikliğin dışında S60 Drive benim gözümde mükemmel bir araç. 





 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder