Mercedes Benz’in, Porsche Boxster ve BMW Z3 ile rekabet etmesi için tasarladığı SLK, 15 yaşını doldurdu. Üçüncü jenerasyonu ile testimizin konuğu olan araç, Mercedes konforunun ve prestijinin yanında iki farklı kimliğe sahip olması ile dikkat çekiyor. Katlanır metal tavanıyla coupe formdan 20 saniyede cabriolete dönüşen araç, duygularınızın da bir anda değişmesini sağlıyor. SLK ismi almanca sportif, hafif ve kısa kelimelerinin baş harfleriyle oluşturulmuş.
Tasarım
Yeni SLK tıpkı önceki nesilleri gibi heyecan veren bir tasarıma sahip. İlk jenerasyon SLK’nın bile yollarda çektiği ilgi, aracın başarılı tasarımının aileden geldiğine bir işaret. Aracın burun yapısı bir süre Mercedes modellerinde göreceğimiz yeni tasarıma sahip. SLS AMG modelinde başlayan tasarım dili, SLK’ya da başarılı şekilde uyarlanmış. Uzun kaput ve kısa arka kısım SLK’nın karakteristik özellikleri olarak göze çarpıyor. Gövde üzerindeki ufak dokunuşlarla SLK’ya çok dinamik bir görünüm kazandırılmış. Arka kısımdaki çift egzoz çıkışı aracın olduğundan daha güçlü görünmesine neden oluyor. Bu egzozdan çıkan seslerin özellikle vites değişimlerinde harika olduğunu da ekleyelim. Mercedes Benz SLK, en büyük rakibi BMW Z4’den 10,4 cm daha kısa iken 2 cm daha geniş. Yeni SLK’nın 225-335 litre arasındaki bagaj hacmi iki kişi için gayet yeterli.
İç mekan
İç mekanda sportiflik ve lüksün harmanlandığını görüyoruz. Kaliteli malzemelerle şekillendirilmiş ön konsolda en dikkat çekici kısım havalandırma kapakları oluyor. Eskiye gönderme yapan tasarım SLK’ya çok yakışmış. Altı düzleştirilmiş direksiyon, alüminyum kaplamalar ve beyaz gösterge paneliyle sportiflik hissini yaşatan iç mekanda ergonomi ön planda tutulmuş. SLK’da diğer Mercedes modellerinden de tanıdığımız COMMAND paneli bulunuyor. Vitesin kolunun arkasında bulunan joystick yardımıyla kontrol edilen sistemin kullanımı kolay. SLK’yı üstü açık hale getirmek için kol dayamanın önünde bulunan üstü kapalı kutuyu aralıyoruz. Bu sihirli düğmeyle aracın 20 saniye süren dönüşümü başlıyor ve teknoloji şovuyla beraber gökyüzü ile buluşuyorsunuz.
Motor
SLK’nın baz motoru olan 1.8 litrelik turbo beslemeli ünite 5500 d/d’de 184 hp güç üretiyor. Motor, 1800 ile 4600 d/d aralığında sunulan 270 Nm’lik tork sayesinde araca atak bir görüntü kazandırıyor. Sessiz çalışan motorun 1470 kg ağırlığa sahip SLK’ya sağladığı performans şaşırtıcı derecede iyi. SLK, 0-100 km/s hızlanmasını 7 saniyede gerçekleştirirken 237 km/s hıza soluksuz çıkabiliyor. Adından anlaşılacağı gibi 7 kademeli 7G-Tronic şanzımanla gücünü arka tekerlerine gönderen SLK’nın arka kısmı ESP yardımıyla stabil kalıyor. Eğlenceli sürüşler yapmak istediğiniz de orta konsolda bulunan ESP kapatma tuşuna basmanız yeterli olmuyor maalesef. SLK’nın ESP’si kayma düzeyi artınca tekrar devreye giriyor. SLK’nın tüketim değerleri bizi şaşırtmayı başardı. Sakin kullanımlarda 7.5 lt/100 km ortalama tüketim değerini rahatlıkla tutturabilen model, testin sonunda 8.7 lt/100 km’lik ortalama elde etti.
Konfor ve yol tutuş
Bir roadster otomobilden konfor beklemek ne kadar doğru bilmiyoruz ama SLK bizim beklentilerimizin üzerinde konforluydu. Aracın süspansiyon yapısı sert olmasına rağmen bozuk zeminlerde çok rahatsızlık vermeyen bir yapıya sahip. Koltuklar ve oturma pozisyonu çok başarılı. Tavan kapalıyken yan camlardan rüzgar sesi sızıyor ancak rahatsız edici boyutta değil. Ön konsoldan gelen çıtırtı sesleri Mercedes modellerinden alışık olmadığımız bir sorun ama bu tarz araçların genelinde var. SLK koltukları, ‘AIRSCARF’ sistemine sahip. Aracın üstü açıkken içeride oluşan hava akımı nedeniyle meydana gelen boyun rahatsızlıklarını engellemeye çalışan sistem, boyun bölgesine üç farklı seviyede sıcak hava üflüyor.
Mercedes SLK 200’ün sürüş dinamikleri pek çok müşterisini memnun edecek kadar iyi. Direksiyon sisteminin biraz sert yapısı sportifliği desteklerken, yönlendirmedeki başarısı da takdire şayan. Araç yüksek hızlardaki stabil yapısıyla sürücüne güven veriyor. Virajlarda izinden ayrılmayan SLK 200, ESP sisteminin yola sokucu özelliğinden çok dizginleyici etkisine ihtiyaç duyuyor.
Güvenlik
Mercedes Benz SLK ikinci nesli ile 2002 yılında girdiği EuroNcap çarpışma testinden dört yıldız ile ayrılmıştı. Yeni SLK’nın ise bu teste bir katılımı bulunmuyor. SLK serisinde, Mercedes’in geliştirdiği Adaptif Fren Sistemi, ATTENTION ASSIST ve DISTRONIC PLUS gibi güvenlik sistemleri sunuluyor.
Yorum-Selim ERKEK
Mercedes SLK’nın bir önceki nesline göre çok yol aldığını söylemek güç. Özellikle tasarım olarak bir önceki neslinden daha iyi göründüğünü düşünmüyorum. İç mekanda çok şık çizgiler yakalanmış fakat burada da COMMAND ekranının sıkıcı renkleri ve özelliksiz yapısı göze çarpan negatif yönlerden. Bir Mercedes’i daha fazla eleştirmek acımasızlık olacaktır, biraz da iyi yönlerinden bahsedeyim. SLK 200’ün direksiyonu ile frenleri çok başarılı ve gerektiğinden fazla konforlu bir otomobil. Araçla geçtiğiniz her kilometrede zevk alıyorsunuz ve insanların gözü hep üzerinizde oluyor. Güzel bir akşam SLK’nın üstünü açtıktan sonra bol virajlı bir yolda kullanmanın verdiği zevki verecek otomobil sayısı çok fazla değil. Keşke ESP biraz daha fazla eğlenceye izin verseydi! Bizim test aracımızda bile bu konu aklıma bu kadar takılıyorken daha güçlü versiyonlarda ESP’nin tamamen devreden çıkarılamaması tam bir baş belası olurdu sanırım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder