100 yılı aşkın süredir otomobil üreten Skoda’nın, kat ettiği yolu hayranlıkla izliyoruz. Volkswagen grubunun rüzgarını arkasına alan firma ülkemizdeki kötü imajını da çoktan yıkmış durumda.
Skoda denildiğinde artık çok az insanın aklında Skoda’nın eski Pick-up’ları geliyor. Skoda’nın özellikle sağlamlığı ile ün yapmış modeli Felicia’nın yerini alan Fabia, 2007 yılında kavuştuğu ikinci jenerasyonu ile sadık Skoda müşterilerine yenilerini eklemeye çalışıyor. Markayı B sınıfında temsil eden Fabia, geçirdiği makyajın ardından VW Polo müşteri kitlesine ortak olmaya geldi.Tasarım
Makyajdan sonra aracın far tasarımı, ön panjuru ve tamponunda çok hafif değişikliğe gidilmiş. Çok dikkatli gözlerin veya Skoda fanatiklerinin fark edebileceği makyajdan sonra aracın çekiciliği biraz daha arttırılmış. Kardeşi VW Polo kadar dikkat çeken bir tasarıma sahip olmayan Fabia, bu durumundan hiç de şikayetçi değil.
Zaten Skoda’nın amacı ödediğiniz ücret karşılığında size en fazla yarar sağlayan otomobiller üretmek. Skoda’yı tasarımı için alan müşteri sayısının bir elin parmaklarını geçmeyeceğini düşünüyoruz. Skoda Fabia 3992 mm uzunluğuyla Polo’dan 22 mm uzun. Renault Clio 35 mm, Peugeot 207 38 mm,Fiat Punto Evo ise 73 mm ile Skoda Fabia’dan daha uzunlar.
İç Mekan
Motor
Fabia’yı 0’dan 100 Km/s hıza ulaştırmak için 12.3 saniyeye ihtiyaç duyan motorun canlı bir tavır sergilemesi için yüksek devir bantlarında dolaşmak gerekiyor.
Yüksek devir doğal olarak yüksek yakıt tüketimini de getiriyor bunu unutmamak lazım. Testimiz süresince zaman zaman zorlayarak kullandığımız Fabia, 6.9 lt/100km ortalama yakıt tüketimine imza attı.
Konfor ve yol tutuş
Yoldan gelen darbeleri elinden geldiğince azaltan süspansiyon sisteminin konfora katkısı çok büyük. Tıpkı Yeti’de olduğu gibi yetersiz yan destek sunan ön koltukların konforu iyi ancak virajlı yollarda üzerindekileri atmaya çalışması önemli bir eksiklik. İç mekana yansıyan motor sesi de bahsedilmesi gereken bir diğer olumsuzluk. 100 km/s hızdan sonra Fabia’nın içerisinde belirgin bir motor sesi duyuluyor.
Yol tutuş sınırlarını sürücüsüne çok net ileten Fabia’nın ESP sistemi opsiyonel olarak tercih edilebiliyor. Dozlaması iyi olan frenleri Fabia’yı güvenlik sınırlarını aşmadan durdurabiliyor.
Güvenlik
Skoda Fabia, Euro Ncap çarpışma testinden ilk jenerasyonu ile 4 yıldız ile ayrılmıştı. İkinci nesil 2007 yılında girdiği çarpışma testinde özellikle yandan çarpışmalarda çok daha iyi puanlar aldı ancak yine de 5 yıldızı almayı başaramadı.
Yorum - Selim ERKEK
Uygun fiyatı ve VW grubunun yüksek imajını arkasına alan Skoda’yı satın alan müşterinin en önemli kriteri parasının karşılığında alacakları… Sorunsuz ve düşük tüketimli araçlar tam olarak bu kitlenin beklentileri. Fabia’da yeni kullanılan 1.2 litrelik TSI motorlar test aracımızda kullanılan eski motora göre çok daha verimli üniteler. Test ettiğimiz Fabia ise uygun fiyatıyla öne çıkıyor. 1.4 litrelik ünite şehir içi kullanımı için son derece yeterli. Aracın yol tutuşu ise pek beklediğim gibi değildi. Virajlarda fazla yatan gövdeye, yan destekleri yetersiz ön koltukların etkisi de eklenince araç insanı çok erken tedirgin ediyor. Aracın iç mekanı, bir önceki nesil ile karşılaştırıldığında çok bir gelişme olmadığı ve hatta bazı noktalarda ucuzluğun göze battığını belirtmeliyim.
Sizin blogunuzu yeni keşfettim. Gerçekten makaleleriniz çok güzelmiş. iyi çalışmalar dilerim.
YanıtlaSil